Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naveo je u video obraćanju da je Ukrajina napravila još jedan korak na putu prema Europskoj uniji.

- Ukrajina je predala drugi dio odgovora na poseban upitnik koji treba ispuniti svaka zemlja koja želi postati dio Europske unije. Obično to traje mjesecima, ali sve smo napravili u nekoliko tjedana - poručio je.

- Bez našeg poljoprivrednog izvoza, deseci zemalja u različitim dijelovima svijeta već su na rubu nestašice hrane. Političari već raspravljaju o mogućim posljedicama krize u Africi i Aziji. To je izravna posljedica ruske agresije koju mogu prevladati samo zajedno svi Europljani, cijeli slobodni svijet. Može se prevladati pritiskom na Rusiju, efektivnim prisiljavanjem Rusije da zaustavi ovaj sramotni rat - navodi.

- Mi, Ukrajinci, nastavljamo se braniti - naveo je te istaknuo kako je zahvalan svima koji sudjeluju u obrani.

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, posjetio je Odesu i rekao da je vidio silose pune žitarica, pšenice i kukuruza koji su bili spremni za izvoz, ali blokirani.

- Ova prijeko potrebna hrana je nasukana zbog ruskog rata i blokade crnomorskih luka. Izaziva dramatične posljedice za ranjive zemlje. Potreban nam je globalni odgovor - kaže Zelenski.

- U europskim gradovima glavna je tema cijena mira koju će trebati platiti kako bi se zaustavio rat kao i cijena koju Rusija mora platiti za dovođenja zla totalnog rata u Europu - navodi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok