Sjedinjene Države vjeruju da se ruski predsjednik Vladimir Putin priprema za dugotrajan sukob s Ukrajinom i da ruska pobjeda u Donbasu, regiji na istoku zemlju, možda neće završiti rat, rekla je direktorica američke Nacionalne obavještajne direkcije Avril Haines u utorak.

"Procjenjujemo da se predsjednik Putin priprema za dugotrajan sukob u Ukrajini kojim će nastojati postići svoje ciljeve i izvan te regije", rekla je Haines zastupnicima u Kongresu.

Vladimir Putin želi prenijeti sukob u Pridnjestrovlje, područje Moldavije koje se odcijepilo 1990., istaknula je. Dodala je da Putin računa s time da će odlučnost zapadnih zemalja s vremenom popustiti, a kako se sukob bude nastavljao strahuje se u kojem će se smjeru razvijati idućih mjeseci.

"Uzevši u obzir da se danas Putinove ambicije razilaze s ruskim trenutačnim konvencionalnim vojnim sposobnostima, lako je moguće očekivati idućih mjeseci nepredvidiv razvoj događaja koji bi mogao eskalirati".

Rat je sada u zastoju, rekao je čelnik američke Obrambene obavještajne agencije (DIA).

"Rusi ne pobjeđuju, Ukrajinci ne pobjeđuju i nastao je pomalo zastoj", rekao je general pukovnik Scott Berrier, čelnik DIA-e. "I dalje mislimo da predsjednik Putin neće odobriti uporabu nuklearnog oružja osim ako ne ocijeni da postoji egzistencijalna prijetnja za državu ili ruski režim", dodala je Haines.