Jedan je 58-godišnjak s područja Đulovca, mjesta kod Daruvara, postavljao novo krovište na svinjcu u svojem dvorištu i, kako to priliči, na banderu izvjesio zastavu voljene države.

Nesretnik je negdje na tavanu uspio pronaći jedinu hrvatsku zastavu koju je imao. Problem je što je to bila zastava – one Titove Hrvatske. Dakle, Socijalističke republike s golemom crvenom zvijezdom umjesto šahovnice.

Muškarca je netko od susjeda brže-bolje prijavio za provokaciju, pa su mu u dvorište banuli daruvarski policajci. Oduzeli su mu neprikladnu zastavu i uručili mu prekršajni nalog zbog, pazite sad, “prekršaja iz Zakona o grbu, zastavi i himni RH te zastavi i lenti Predsjednika RH”.

Prema citiranom zakonu, prijeti mu “novčana kazna u dinarskoj protuvrijednosti od 20 do 50 DEM“. Da, dobro ste pročitali – kazna u njemačkim markama, ali u protuvrijednosti u dinarima. Zakon se, naime nije mijenjao još od 1993. godine.

I tako u okolici Đulovca imamo radove na krovištu svinjca, zastavu SR Hrvatske na drvenoj banderi te zakon koji kaznu izriče u njemačkim markama te ih preračunava u dinare.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok