Cijene hrane i drugih proizvoda na globalnoj razini nezaustavljivo rastu zbog događaja u Ukrajini.

Kakav će efekat to imati na globalnu scenu u narednom razdoblju, može li se nadomjestiti gubitak u proizvodnji izazvan ratom u Ukrajini te o tome hoće li se povećati siromaštvo u svijetu za N1 otkriva ekonomistica UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu Monika Tothova.

Situacija u Ukrajini, utječe na svjetska tržišta, posebno žitarica, uljarica, ali i drugih roba, upozorava.

“Tržišta su odranije bila u teškoj situaciji prije nego što je rat krenuo, pogotovo jer se svijet oporavljao o pandemije COVID-19. U svijetu se povećao broj onih kojima je ugrožena opskrba hranom. Cijene prehrambenih proizvoda bile su visoke zbog visokog inputa, nekim uskim grlima u lancima opskrbe i tako dalje, itd. Dakle, ako se ovom miksu doda da smo imali, prije rata, ovaj dodatni šok, to stvara vrlo zategnutu situaciju na tržištu, a cijene poljoprivrednih proizvoda rastu”, kazala je Tothova.

Naglašava da se pšenica uzgaja u Ukrajini kao zimski usjev, tako da je zasađena prošle godine otprilike u listopadu, studenome. Žetva je od lipnja, srpnja ovisi od toga kako će se vrijeme razvijati ove godine.

“Dakle, ono što sada vidimo je kako je Ukrajina izvozila pšenicu iz prošlogodišnje žetve koja je zaista bila napuštena, požnjela je preko nekih 30 milijuna tona pšenice posebno, a uspjela je izvesti 18 milijuna. A normalno 18 milijuna je iznos u izvozu u prosjeku na godišnjoj razini. Ove godine posebno je uspjela izvesti 18 milijuna tona do početka rata u veljači. Nakon početka rata Ukrajina više ne može izvoziti putem mora jer mora nisu više dostupna zbog blokada i pokušali su izvesti više putem željeznice i rijeka, ali obim nije dovoljan”, kazala je Tothova.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u