Ruski predsjednik Vladimir Putin zanijekao je da Moskva sprječava ukrajinske luke da izvoze žito, tvrdeći da to "nitko ne sprječava". Putin je sugerirao da bi najbolje rješenje bilo slanje žitarica preko Bjelorusije, dok su sankcije Minsku ukinute, prenosi Reuters.

Primjedbe ruskog čelnika uslijedile su nakon što je njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko rekao da je Minsk spreman dopustiti tranzit ukrajinskog žita u luke na Baltičkom moru ako mu bude dopušteno slanje bjeloruske robe iz tih luka.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, Putin je rekao da su izvješća o ruskoj zabrani izvoza "blef" i da zapadne zemlje pokušavaju prikriti vlastite političke pogreške okrivljujući Rusiju za probleme na globalnom tržištu hrane.

"Ako netko želi riješiti problem izvoza ukrajinskog žita - molim, najlakše je preko Bjelorusije. Nitko to ne zaustavlja. Ali za to morate ukinuti sankcije Bjelorusiji", kazao je Putin.

Upozorio je da će se problemi s globalnim tržištem hrane pogoršati zbog britanskih i američkih sankcija na ruska gnojiva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok