Divovski kineski teleskop "Sky Eye" (Nebesko oko) možda je otkrio znakove izvanzemaljskih civilizacija, navodi se u izvješću državnog časopisa Science and Technology Daily koji je u međuvremenu izbrisao izvješće i objave o otkriću.

Uskopojasni elektromagnetski signali koje je otkrio "Sky Eye", najveći svjetski radio teleskop, razlikuju se od prethodno snimljenih i tim ih i dalje istražuje, navodi se u izvješću citirajući Zhang Tonjiea, glavnog znanstvenika tima za pretraživanje izvanzemaljskih civilizacija, prenosi Bloomberg.

Nije jasno zašto je izvješće uklonjeno s web stranice časopisa Science and Technology Daily, službenih novina kineskog ministarstva znanosti i tehnologije, iako je vijest već bila proširena na društvenoj mreži Weibo, a prenijeli su je i drugi mediji, uključujući i one državne.

U rujnu 2020. godine "Sky Eye", koji se nalazi u kineskoj jugozapadnoj provinciji Guizhou i ima promjer od 500 metara, službeno je pokrenuo potragu za izvanzemaljskim životom. Tim je otkrio dva skupa sumnjivih signala 2020. godine, dok je obrađivao podatke prikupljene 2019., i pronašao još jedan sumnjiv signal 2022., rekao je Zhang, prema izvješću.

"Sky Eye" izuzetno je osjetljiv u niskofrekventnom radijskom pojasu i igra ključnu ulogu u potrazi za izvanzemaljskim civilizacijama, rekao je Zhang. Međutim, sumnjivi signali mogu biti i neka vrsta radio smetnji i zahtijevaju daljnju istragu, dodao je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok