Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je u utorak da je covid-19 i dalje globalna izvanredna situacija, gotovo dvije do dvije i pol godine nakon što je prvi put proglašena.

Odbor za izvanredne situacije, sastavljen od neovisnih stručnjaka, istaknuo je u priopćenju da sve veći broj slučajeva, stalna evolucija virusa i pritisak na zdravstvene službe u nizu zemalja znače da je i dalje situacija izvanredna.

Broj slučajeva prijavljenih WHO-u porastao je za 30 posto u zadnja dva tjedna, iako su se povećanim imunitetom stanovništva, uglavnom zahvaljujući cjepivima, bitno smanjile hospitalizacije i smrtni ishodi, navodi se u priopćenju odbora.

"Covid-19 nije ni blizu kraja", rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtualnoj konferenciji za novinare u Ženevi nakon objave. "Dok nas virus pritišće, moramo ga suzbijati".

Zbog covida-19 Svjetska zdravstvena organizacija je 30. siječnja 2020. prvi put proglasila najvišu razinu upozorenja, poznatu kao javnozdravstvena izvanredna situacija od međunarodne važnosti.

Takva odluka može pomoći u ubrzanju istraživanja, financiranja i međunarodnih javnozdravstvenih mjera za suzbijanje bolesti. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok