Španjolska je u srijedu osudila "više od 500" smrtnih slučajeva povezanih s toplinskim valom koji je upravo zahvatio zapadnu Europu, prouzročivši razorne požare i podižući temperature na rekordne razine.

"Klimatska kriza je realnost i klimatske promjene ubijaju", rekao je premijer Pedro Sanchez tijekom posjete Aragonu, pokrajine na sjeveroistoku zemlje u kojoj su požari opustošili desetke tisuća hektara zemljišta.

Iznimno visoke temperature u posljednjih 10 dana, kazao je Sanchez, izazvale su smrt "više od 500 ljudi". Premijer se pozvao na procjene porasta mortaliteta Instituta za javno zdravstvo.

Prema podacima španjolskog meteorološkog zavoda, ovaj toplotni val bi mogao biti najintenzivniji val zabilježen ikad i jedan od tri najdulja toplotna vala.

Visoke temperature su uzrok i brojnih požara u Francuskoj, a dva su velika požara u jugozapadnom departmanu uz Atlantski ocean uništila 20.600 hektara šume.

No, čini se da plamene stihije u Francuskoj gube na snazi te su vatrogasci optimističniji. Zbog požara je iz tog područja do sada evakuirano 36.700 ljudi.

I u Sloveniji je u srijedu, u blizini granice s Italijom, angažirano nekoliko stotina vatrogasaca koji gase požar zbog kojeg je evakuirano nekoliko sela.

Ovaj toplinski val oborio je u utorak nekoliko rekorda u Europi. Tako je u Ujedinjenom Kraljevstvu živa dosegla dosad neviđenu razinu od 40,3°C u Coningsbyju, selu na sjeveroistoku Engleske, u Škotskoj je također oboren apsolutni rekord s 34,8°C, dok je u Francuskoj lokalno zabilježeno više od 60 toplinskih rekorda.

U srijedu je i Danska oborila rekord i zabilježila najvišu temperaturu u mjesecu srpnju s 35,6 stupnjeva dok toplinski val sada zahvaća Skandinaviju.

Ovaj drugi toplinski val u jedva mjesec dana koji je proteklih dana pogodio zapadnu Europu, od Portugala do Ujedinjenog Kraljevstva, pomeo je mnoge temperaturne rekorde. Ovo umnožavanje toplinskih valova izravna je posljedica klimatske krize, s povećanjem intenziteta, trajanja i učestalosti emisija stakleničkih plinova, ocjenjuju znanstvenici. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok