Koronavirus nastao 2020. godine i koronavirus 2022. i dalje su isti virusi, ali su različiti u smislu simptoma, ozbiljnosti bolesti i dugoročnih komplikacija.

Varijante poput alfe, bete i delte uzele su ozbiljan danak našem zdravlju i povećale rizik od nastanka drugih zdravstvenih tegoba, ali njihov nasljednik omikron, iako zarazniji, čini se da uzrokuje blaže infekcije. Osim toga, i podvarijante omikrona, BA.4 i BA.5 postale su dominantne u mnogim dijelovima svijeta.

Što treba znati o podvarijantama omikrona, BA.4 i BA.5?

Podvarijante omikrona BA.4 i BA.5 prvi su put otkrivene u Južnoj Africi u siječnju, odnosno veljači 2022. godine. Predstavljaju trenutno najnoviju i najdominantniju verziju omikrona, a Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je da BA.5 čini više od polovice slučajeva zaraze u svijetu, dok se kod podvarijante BA.4 radi o nešto više od jednog od deset.

Stručnjaci, pak, kažu, da se radi o najzaraznijim varijantama, koje izbjegavaju ranije stečeni imunitet, ali da najčešće izazivaju blaži oblik infekcije.

Je li razdoblje inkubacije kraće s novim varijantama?

Što se tiče omikronovih podvarijanti BA.4 i BA.5, razdoblje inkubacije još je jedna od stvari koje su kod njih došle do izražaja. Koliko je, dakle, vremena potrebno da se simptomi pojave nakon izloženosti novim podvarijantama?

Dr. Allison Arwady, povjerenica Odjela za javno zdravstvo u Chicagu, izjavila je da su nedavne studije pokazale da se razdoblje inkubacije za covid-19 skratilo s porastom novih varijanti pa ono sada iznosi otprilike tri dana.

Studija, objavljena u časopisu JAMA Network Open, proučila je i analizirala 141 studiju kako bi otkrila kako se inkubacijski period za koronu, što je vrijeme od trenutka kada se zarazite do trenutka kada se počnu pojavljivati prvi simptomi, promijenio od početka 2020. godine.

Istraživači iz Pekinga otkrili su da se sa svakom novom varijantom razdoblje inkubacije znatno smanjuje. Kaže se da varijanta omikron ima najkraći vremenski okvir između infekcije i pojave simptoma. “Razdoblja inkubacije za covid-19 uzrokovana varijantama alfa, beda, delta i omikron bila su 5.00, 4.50, 4.41 odnosno 3.42 dana”, rekli su istraživači.

Međutim, s obzirom na to da se velik dio studije oslanjao na sjećanje sudionika o tome kada su bili zaraženi i kada su pokazali simptome, još uvijek postoje neka nagađanja.

Zašto neki stručnjaci vjeruju da je to ‘dobra vijest’?

Dr. Arwady vjeruje da je to “izvrsna vijest”. “To su izvrsne vijesti iz perspektive kontrole bolesti i zato što je jedan od najvećih izazova kod covida taj da, kad je period inkubacije dug, možete dobiti covid i potencijalno će proći dugo vrijeme dok ne primijetite značajne simptome, a vi ćete širiti virus. Tako da su dobre vijesti što se skraćuje razdoblje inkubacije”, rekla je.

Međutim, prema smjernicama WHO-a, razdoblje inkubacije za covid-19 u prosjeku ostaje 5 do 6 dana, a može se razvući i na 14 dana.

Koji su simptomi sada prisutni?

Na kanalu Zoe (aplikacija za proučavanje simptoma bolesti covid-19) na YouTubeu, prof. Tim Spector nedavno je podijelio “najnovije” znakove bolesti.”

“Čini se da su se malo promijenili sada kada je podvarijanta omikrona BA.5 stvarno dominantna u Ujedinjenom Kraljevstvu. Čini se da uzrokuje manje simptoma i da je možda blaži kod većine ljudi. Naravno, postoje iznimke i neki ljudi još uvijek obolijevaju od vrlo teških oblika bolesti. Moguće je da BA.5 uzrokuje simptome s manjom količinom virusa i to bi moglo objasniti nešto blaže simptome”, rekao je.

Kao dominantne simptome istaknuo je grlobolju i glavobolju, a slijede ih začepljen nos i suhi kašalj.

Ostali simptomi su curenje nosa, promukli glas, kihanje, umor, bolovi u mišićima i vrtoglavica.

Kako ostati siguran?

Biti svjestan simptoma i izolirati se kad se oni pojave odličan su način suzbijanja širenja koronavirusa. Osim toga, i dalje možete nositi masku, održavati distancu i pravilno prati ruke.

Ono što je najvažnije, primite svoja cjepiva ili se docijepite što je prije moguće. Iako ona ne osiguravaju potpuni imunitet, mogu prevenirati ozbiljnije oblike bolesti i komplikacije, piše Times of India.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok