Kako se klimatska kriza ubrzava, Europa se zagrijava brže od bilo kojeg drugog kontinenta, navodi se u novom izvješću Svjetske meteorološke organizacije o stanju klime u Europi.

Izvješće WMO-a objavljeno je uoči međunarodnog summita UN-a u Egiptu o klimi i jedno je u nizu izvješća u proteklih nekoliko tjedana koje pokazuju kako svijet zaostaje za svojim klimatskim ciljevima. Ne samo da zemlje propuštaju cilj u svojim naporima da smanje emisije fosilnih goriva koja zagrijavaju planet, već mjerenja pokazuju da temperature već vrtoglavo rastu, piše CNN. Prenosi Večernji.hr.

Globalna temperatura već je porasla oko 1,2 stupnja od industrijske revolucije, a znanstvenici su upozorili da bi se ta temperatura trebala ograničiti na samo 1,5 stupnjeva kako bi se izbjegli najteži utjecaji klimatske krize. Neki kontinenti osjećaju taj porast više nego drugi.

Izvješće od srijede pokazuje da su se temperature u Europi povećale više nego dvostruko od globalnog prosjeka u proteklih 30 godina – po stopi od oko 0,5 stupnjeva Celzijusa po desetljeću.

Nedavna izvješća pokazuju kako porast temperature u Europi potiče ekstremne vremenske prilike. Od početka godine do srpnja, broj šumskih požara u EU bio je četiri puta veći od 15-godišnjeg prosjeka.

Smrtonosni, rekordni toplinski val u Ujedinjenom Kraljevstvu opteretio je javno zdravstvo i poremetio infrastrukturu. Iznimna suša pogodila je kontinent ovog ljeta, isušivši neke od ekonomski najvažnijih svjetskih rijeka. I ta suša nastupila je nakon nekih od najrazornijih poplava koje je Europa ikada vidjela.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok