Nakon vijesti da Tužiteljstvo BiH provjerava navode iz kaznene prijave protiv predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića zbog negiranja genocida u Srebrenici, on je prijavu prokomentirao.

Kaznena prijava podnesena je protiv Milanovića prošle godine, a iz državnog tužiteljstva su potvrdili da je predmet u radu, ali da više informacija ne mogu odavati.

Navodnu izjavu Milanovića da u Srebrenici nije počinjen genocid njegov ured ranije je odbacio kao laž.

Milanović je jučer istaknuo kako su Majke Srebrenice boravile u Kninu 2015. godine na poziv bivše predsjednice Hrvatske i njega te da su tada kazale da bi bilo "drugog genocida u Bihaću da nije bilo oslobođenja Knina".

 

"Sad bih ja opet trebao paziti što govorim da ne bih uvrijedio Majke Srebrenici i bio negator genocida. Ja nisam negator genocida, nisam to nikada rekao. Nisam negator masovnog, krvavog zločina. Kako ćemo to kvalificirati, tu za mene nije zadnja riječ nekolicina sudaca koji su u tom predmetu sudili. Moram pitati Židove kojih je ubijeno šest milijuna, i Tutsije u Ruandi kojih je umlaćeno u mjesec dana 800.000 i Srbe koji su stradalo u Jasenovcu na desetke tisuća i pet do šest tisuća mladih muškaraca koji su ubijeni oko Srebrenice u pokušaju da se probiju kroz srpski obruč", kazao je Milanović.

Istaknuo je kako navedeni zločini ne mogu biti isti, ali da svi ulaze u kategoriju gnjusnih, neljudskih zločina.

"I ti to istražuješ. Čime se bavite ljudi? Zaista imate Tužiteljstvo koje se bavi time? I to za nekoga tko je nedodirljiv za njih. Dakle, meni mogu puvat', što se kaže u Dalmaciji. Evo optužite rukovodstvo Republike Srpske, oni su u tim stvarima vrlo brutalni. Sve ih provedite, pohapsite, ali to nije više turska carevina.", poručio je Milanović.