U ponedjeljak navečer iznenada je u bolnici u Zagrebu preminuo umirovljeni general Pavao Miljavac (69). Od početka Domovinskog rata bio je uključen u obranu domovine.

Tijekom svoje vojne karijere obnašao je brojne visoke dužnosti u Hrvatskoj vojsci – bio je načelnik stožera i zapovjednik Zbornoga područja Karlovac te pomoćnik i zamjenik načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Nakon što je 1996. godine promaknut u čin general pukovnika, imenovan je na dužnost načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga RH (1996. do 1998.).

Pavao Miljavac je od 14. listopada 1998. do 27. siječnja 2000. obnašao je dužnost ministra obrane u Vladi premijera Zlatka Mateše (nakon ostavke Andrije Hebranga). Bio je i saborski zastupnik. Nakon parlamentarnih izbora održanih u siječnju 2000. godine ušao je u Sabor najprije kao zastupnik HDZ-a, da bi potom s Vesnom Škare Ožbolt i Matom Granićem napustio HDZ i prešao u novoosnovani Demokratski centar. Na koncu se vratio u HDZ.

 

Bio je jako angažiran u javnom životu kao dužnosnik Hrvatskog generalskog zbora.

O smrti generala Miljavca oglasio se i ministar obrane Mario Banožić.

'Sve nas je zatekla vijest o odlasku velikog čovjeka, generala i bivšeg ministra obrane Pavla Miljavca. Ne postoji način da se ublaži tuga kada odlaze naši najdraži, ali vjerujem kako je ponos što smo ga imali i sve što nam ostavlja u nasljeđe ono što će ga zadržati u našim srcima, molitvama i mislima', napisao je u objavi na Facebooku.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok