• Short title article: 4 500 eura za kvadrat

Stanove u Makarskoj sve češće kupuju Hercegovci, i to iz Gruda i Širokog Brijega, dok Makarani baš i ne kupuju, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, cijene nekretnina na cijeloj Makarskoj rivijeri, ali i znatno šire, ne mogu se mjeriti s Makarskom koja je postala najskuplja, unatoč tome što zgrade niču iz dana u dan na svakoj mogućoj slobodnoj lokaciji. Kada je u pitanju tržište nekretnina u Makarskoj, cijena stana na rivi skočila je na 4500 eura po četvornom metru. 

- U Brelima se kupuju urbane vile čija je cijena po kvadratu 4000 eura, dok kvadrat kuće u Tučepima, u prvom redu do mora, košta 5000 eura. Potražnja je velika, a ponuda je postala mala pa će cijene stanova i kuća sigurno biti još veće – kazali su Slobodnoj Dalmaciji iz agencije za promet nekretninama "Nimfa".

Dodali su kako kvadrat stana u Velikom Brdu, koje je postalo sinonim za prekomjernu izgradnju, košta 3000 eura.

"Stanovi na rivi prodaju se za 4400 eura po kvadratu, nebitno je što nije riječ o novogradnji. Tko ima dobru kupovnu moć, on se ne cjenka već stan kupuje odmah, a tu je riječ uglavnom o strancima – Mađarima, Rusima, Ukrajincima i Slovacima", piše Slobodna Dalmacija.

Domaći ljudi stanove kupuju na kredit, a ovaj list dodaje kako za cijene gotovo da i ne pitaju Hrvati koji žive u inozemstvu, odnosno Austriji, Njemačkoj, Americi ili Australiji.

– Prije godinu dana kvadrat stana je koštao od 3500 do 4500 eura, a sada u inflaciji košta od 4500 do 5000 eura. Porasla je cijena materijala i rada radnika pa je zato povećana i cijena stanova. Zimi i nemamo baš neke potražnje za kupnjom stanova, ali navala počinje u proljeće i ljeto –​ istaknuo je poduzetnik Joško Šarić, dodavši da "investitori ne diktiraju cijene stanova, već ih diktira tržište".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok