• Short title article: Šteta od 200 000 eura

Zahvaljujući brzoj reakciji susjeda koji je iz Bosne i Hercegovine, svi stanari stambene zgrade u Ansfeldenu su izbjegli pravu katastrofu na uskršnje jutro, kada je u 3:40 izbio požar u jednom od stanova.

Naime, državljanin BiH (44) je pred zoru primijetio da iz jednog stana u susjednoj zgradi izlazi plamen, nakon čega je odmah alarmirao sve hitne službe koje su odmah izašle na teren. Čim su vatrogasci stigli na lice mjesta, čitava zgrada u Ansfeldenu je bila puna dima, a odmah je evakuirano svih 36 stanara.

Čak i po dolasku vatrogasaca, vatra se nastavila širiti sve do krova. Stanari stana u kojem je izbio požar uspjeli su sami izaći, dok su vatrogasci morali spašavati 76-godišnjeg stanara koji je u jednom trenutku ostao blokiran u zgradi koja gori.

Na kraju je u Univerzitetsku bolnicu Kepler primljeno troje stanara, koji su se nagutali dima. Tek nakon skoro četiri sata borbe sa vatrenom stihijom, vatrogasci su uspjeli ugasiti požar. Nakon gašenja požara, na lice mjesta su izašli pripadnici Državnog kriminalnog odjeljenja zajedno sa pripadnicima Odjeljenja za sprječavanje požara, koji su sproveli istragu o mogućem uzroku požara. Kako neslužbeno prenose austrijski mediji, uzrok su dva kola koja su ostala uključena na štednjaku.

Iako djeluje prilično nevjerojatno, ali na kraju se ispostavilo da su te dva kola izazvala štetu koja se procjenjuje na skoro 200.000 eura. Stanovi na drugom i trećem katu više nisu uvjetni za život. Iz javog tužiteljstva u Linzu saopćeno je da će podignuti optužnicu protiv vlasnika stana u kojem je izbio požar.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok