• Short title article: 500 čistačica

Poslodavci diljem Hrvatske ovog trena su u potrazi za više od 500 spremačica.

Zbog turističke sezone u Hrvatskoj su trenutačno najtraženija zanimanja prodavači, konobari i čistači. No, spremačice traže i brojne školske i zdravstvene ustanove diljem Hrvatske.

Prema podacima portala Moj posao, prosječna neto plaća u kategoriji spremačica iznosi 698 eura, odnosno oko 5300 kuna. Mnogi u svojim oglasima za posao ističu kako angažman nude i umirovljenicima na pola radnog vremena. Umjesto jednog radno aktivnog čistača, dakle, spremni su zaposliti dva umirovljenika koji će raditi po pola smjene.

Portal Danica pregledao je nekoliko stotina oglasa u kojima poslodavci traže spremačice vabeći ih plaćom i drugim pogodnostima. U Malom Lošinju, primjerice, za čišćenje hotelskih i apartmanskih soba traži se čistačica kojoj se nudi plaća od 1200 eura plus plaćen smještaj. U Rovinju pak za čišćenje i pospremanje soba u sezoni spremačicama se nudi plaća od 1150 eura, odnosno 100 eura manje ako im se mora osigurati smještaj.

Jedan poslodavac pak u oglasu traži čistačicu za čišćenje apartmana u Njivicama na Krku: početna je plaća 800 eura, a smještaj je osiguran i ne mora se plaćati. Mnogi posrednici pak traže više spremačica za rad u Njemačkoj, ali plaću ne navode.

S druge strane, u kontinentalnom dijelu Hrvatske spremačice se traže uglavnom za rad na neodređeno u bolnicama, školama, vrtićima, domovima za starije.

Kako je portal Danica doznao, nudi im se plaća koja se kreće u rasponu od 650 do 750 eura. Spremačica, u svakom slučaju, nema onoliko koliko tržište traži. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok