• Short title article: I do 4 000 eura

Najteži prekršaji, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, a takav je, primjerice "za dom spremni", kao i širenje lažnih vijesti, kažnjavat će se od 700 do 4000 eura.

Hrvatski sabor jučer je izmijenio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira i drastično povećao kazne za prekršaje koje sada idu do čak četiri tisuće eura, za izmjene je glasovalo 77 zastupnika, 50 je bilo protiv. Najteži prekršaji, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, a takav je, primjerice "za dom spremni", kao i širenje lažnih vijesti, kažnjavat će se od 700 do 4000 eura.  Za teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, kazne iznose od 300 do 2000 eura.  Iznosima od 200 do 1000 eura kažnjavat će se vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana, pijančevanje ili konzumacija opojnih droga na javnom mjestu.

"Ne predlaže se mijenjanje novčanih kazni propisanih člancima koji se odnose na oštećenje ili omalovažavanje domaćeg novca u optjecaju, neovlaštenu prodaju ulaznica za sportske i druge priredbe, skitnju, prosjačenje, odavanje prostituciji, kršenje naredbe o zabrani pristupa ili zadržavanja, fotografiranja ili skiciranja na određenom mjestu", objasnio je nedavno ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Ovi će članci biti dio razmatranja posebne međuresorne radne skupine koja je osnovana za izradu novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a koja će raditi na temeljitoj reviziji njegovih odredbi, odnosno na izradi potpuno novog zakona usklađenog sa zahtjevima vremena, potrebama struke i prakse te promjenama u nizu drugih u međuvremenu donesenih zakona", naveo je Božinović.  

Kazne od 700 pa do 4000 eura

Kazne se odnose na remećenja javnog reda i mira isticanjem ili nošenjem simbola, izvođenje, reproduciranje pjesama, skladbi i tekstova, slika, crteža, drsko i nepristojno ponašanje u javnosti kojim se vrijeđa građane i narušava njihov mir, ali i izmišljanje i širenje lažnih vijesti te, među ostalim, na neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja. 

Kazne od 300 do 2000 eura

Odnose se na teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe.

Kazne od 200 do 1000 eura

Tolikim će se iznosom kazniti počinitelji prekršaja vrijeđanja i omalovažavanja moralnih osjećaja građana i, među ostalim, oni koji se na javnom mjestu odaju pijančevanju ili konzumaciji opojnih droga. 

Vladini predstavnici proteklih su dana tumačili da se izmjenama Zakona o prekršajima ne ustanovljavaju nova prekršajna djela, već se samo povećavaju novčane kazne za njih. Svrha većih kazni jest da odvrati počinitelje, odnosno da osoba iz godine u godinu ne ponavlja isti prekršaj i da se pošalje poruka društvu da neki prekršaji nisu prihvatljivi, tumačili su Vladini predstavnici.

Na opaske zastupnika da je trebalo donijeti novi zakon, a ne mijenjati postojeći, star 46 godina, otkrili su da je osnovana međuresorna radna skupina za izradu novog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok