• Short title article: Potvrđeno

Zapovjednik ekstremističke organizacije Islamske države (IS) raznio se dok su ga turske snage pokušavale uhvatiti u sjevernoj Siriji, objavila je promatračka skupina u ponedjeljak nakon objave turske vlade da je neutralizirala osumnjičenog vođu džihadističke skupine.

"Zapovjednik Islamske države za kojega ne mogu potvrditi da je bio vođa skupine, raznio se aktivirajući svoj pojas s eksplozivom jer je mislio da će biti uhvaćen u Jandarisu, u regiji Afrinu", rekao je Rami Abdel Rahman, čelnik Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR), za agenciju dpa.

U nedjelju je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da je Turska "neutralizirala" osumnjičenog vođu Islamske države u Siriji.

Erdogan je kazao da je obavještajna organizacija dugo vremena progonila Abu Huseina al-Kurajšija.

Sirijski lokalni i sigurnosni izvori rekli su da se racija dogodila u sjevernom sirijskom gradu Jandarisu, koji je pod kontrolom pobunjeničkih skupina koje podržava Turska te jedan od najteže pogođenih u potresu koji je 6. veljače pogodio i Tursku i Siriju.

Jedan od stanovnika rekao je da su sukobi počeli u predgrađu Jandarisa u noći na nedjelju i trajali su oko sat vremena prije nego što su stanovnici čuli veliku eksploziju.

Područje su kasnije okružile sigurnosne snage kako bi spriječile da se itko približi tom području.

Islamska država izabrala je Kurajšija za svojeg vođu u studenom 2022. nakon što je prethodni vođa IS-a ubijen u operaciji u južnoj Siriji.

Prema turskoj državnoj novinskoj agenciji Anadoliji, Erdogan je rekao turskoj televiziji TRT Turk da je čovjek, po imenu Abu Husein al-Kurajši, "neutraliziran" u operaciji koju je u subotu izvela Nacionalna obavještajna organizacija (MIT).

To znači da je vjerojatno ubijen ili zarobljen.

"Ne možemo potvrditi, kao što ni Turska ne može potvrditi identitet mrtvog čovjeka", rekao je Farhad al-Šami, glasnogovornik Demokratskih snaga (SDF), koje se bore uz koaliciju predvođenu SAD-om protiv prisutnosti ISIS-a u Siriji, za dpa.

Islamska država preuzela je 2014. godine kontrolu nad velikim dijelovima Iraka i Sirije, a njezin tadašnji vođa Abu Bakr al-Bagdadi, proglasio je islamski kalifat na teritoriju na kojem su živjeli milijuni ljudi.

No, IS je izgubio kontrolu nad teritorijem nakon kampanja sirijskih i iračkih snaga poduprtih SAD-om, kao i sirijskih snaga koje su podupirali Iran, Rusija i razne paravojske.

Preostali pripadnici IS-a posljednjih su se godina uglavnom skrivali u udaljenim zaleđima obje zemlje, iako su još uvijek u stanju izvesti velike iznenadne napade.

Američke snage raspoređene su u Siriji 2015. kako bi pomogle sirijskim Kurdima i njihovim saveznicima u borbi protiv Islamske države.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok