• Short title article: Novi zakon

Inas Sharif je sa sinom došla u Njemačku prije šest godina – u okviru spajanja obitelji.

Danas ova Sirijka živi odvojeno od svog muža. Ona je samohrana majka. Željela bi dobiti njemačko državljanstvo jer, kako kaže, za nju i njenog sina to bi značilo sigurnost. „Želimo smjeti ostati ovdje i da se ne bojimo da ćemo u jednom trenutku morati otići.”

Planirana reforma Zakona o državljanstvu, koju je vladajuća koalicija najavila u koalicijskom sporazumu, trebala bi Inas Sharif omogućiti bržu naturalizaciju – ali bi joj to u jednom segmentu moglo postati problem.

Savezna vlada je ove srijede (23.8.) usvojila ovaj nacrt zakona, prema kojem će dobivanje njemačkog državljanstva ubuduće biti moguće nakon pet godina – umjesto kao do sada osam. Taj se rok čak skraćuje na tri godine kod osoba s posebnim integracijskim postignućima i dobrim poznavanjem njemačkog jezika.

Osiguravanje egzistencije

No i dalje ostaje uvjet za dobivanje državljanstva da osoba sama osigurava sredstva za život, dakle da ne živi od socijalnih davanja. Time bi novi zakon o državljanstvu bio stroži nego ovaj važeći.

To bi mogao postati problem za Sharif. Ona se trenutno školuje za socijalno-pedagošku asistenticu i ovisi o socijalnoj pomoći. To bi tako moglo ostati i u budućnosti zato što je njezin sin autističan i treba mu posebna njega. Posao s punim radnim vremenom za nju trenutno nije moguć’.

Do sada je postojao izuzetak za sve one koji „ne ovise o državnoj pomoći svojom krivicom”. Recimo, ako ne može naći posao zbog invaliditeta.

Specifični izuzeci

Sada bi se ta odredba trebala ukinuti i umjesto toga se navode konkretni izuzeci – na primjer za takozvane gastarbajtere koji su došli na rad u Saveznu Republiku Njemačku u razdoblju od 1950-ih do 1970-ih, kao i za takozvane radnike po ugovoru koji su došli u DDR do 1990. Također bi trebao postojati izuzetak za roditelje koji žive sa svojim djetetom i još jednim roditeljem koji radi puno radno vrijeme, piše Deutsche Welle.

No tim izuzecima nisu obuhvaćeni, na primjer, samohrani roditelji koji ne mogu raditi ili rade samo pola radnog vremena radi čuvanja djece ili skrbi o članovima obitelji kojima je potrebna njega, osobe s invaliditetom kao i pripravnici i studenti. No nacrt zakona izričito navodi ovaj problem u obrazloženju i ističe da se te osobe mogu primiti u državljanstvo „ako su učinili sve što je objektivno bilo moguće i subjektivno razumno da si trajno osiguraju egzistenciju”.

Više državljanstava i manje jezičnih certifikata

Novim bi zakonom također bilo omogućeno posjedovanje više državljanstava, odnosno da se za dobivanje njemačke putovnice više ne mora odreći dosadašnjeg državljanstva. U praksi je već́ danas dvojno ili višestruko državljanstvo pravilo, a ne izuzetak. Tako je stopa novih državljana s više putovnica 2022. godine iznosila 74 posto.

To je posljedica brojnih izuzetaka, na primjer za sve državljane članica EU-a i Švicarske – ili ako odricanje od državljanstva nije moguće ili je moguće samo pod posebno teškim uvjetima. Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, prošle godine je 99,9 posto Sirijaca zadržalo sirijsko državljanstvo.

Također bi bilo jednostavnije dokazati poznavanje njemačkog jezika. Za pripadnike gastarbajterske generacije trebalo bi biti dovoljno da mogu bez problema komunicirati u svakodnevnom životu.

Savezna vlada tim reformama želi strancima koji stalno žive u Njemačkoj dati „bitno atraktivniju ponudu” za stjecanje njemačkog državljanstva nego do sada. Ona se nada da će to potaknuti “bržu integraciju”.
Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, stopa naturalizacije prošle godine iznosila je 3,1 posto stranog stanovništva koje je u Njemačkoj živjelo najmanje deset godina – nešto više nego prethodnih godina. Među njima je posebno mnogo Sirijaca. I Inas Sharif bi voljela uskoro biti jedna od njih: “Da budem iskrena, mislim da je pet godina dovoljno. Ako damo sve od sebe, ako se integriramo i ako naučimo njemački jezik.”

O ovom prijedlogu zakona još mora odlučiti njemački parlament.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok