Premijera Hrvatske Zorana Milanovića i budućeg premijera Srbije Aleksandra Vučića najviše povezuje Bosna i Hercegovina – obojica su podrijetlom iz naše zemlje! A nisu samo ta dvojica lidera podrijetlom iz BiH – ima dosta takvih  visokopozicioniranih političara u Hrvatskoj i Srbiji.

Traže pomoć

Zoran Milanović rođen je 1966. godine u Zagrebu, a njegov djed je iz Livna odakle je  svojevremeno preselio u Sinj. U Livnu kažu da su svi Milanovići, gdje god živjeli, Livnjaci. Premijer Hrvatske često s obitelji privatno posjeti rodni kraj svog djeda. Njegova supruga, liječnica Sanja Musić-Milanović, podrijetlom je Hercegovka.

Aleksandar Vučić rođen je 1970. godine u Beogradu. Njegov otac Anđelko rođen je u selu Čipuljići kod Bugojna, a baka s majčine strane također je Bosanka – podrijetlom je iz okoline Šipova. U Čipuljićima i danas živi dosta Vučića, a Aleksandar, ili Aco kako ga zovu, posjetio ih je prošlog ljeta. Nakon što je pobijedio na izborima u Srbiji,  obitelj mu je javno poručila kako očekuje da konkretno pomogne svojim Čipuljićima.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji već najavljuje da će nakon predsjedničkih izbora postati ‘gradonačelnik cijele Hrvatske’, rođen je u zaseoku Bandića Brig u Donjim Mamićima kod Gruda. U Grudama je završio osnovnu školu i gimnaziju. Bar jednom mjesečno Bandić je obvezno u svom rodnom selu.

Predsjednici Sarajlije

Donedavni gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji slovi i za jednog od financijski najmoćnijih ljudi u Srbiji, također je bosanskog podrijetla – njegov otac je iz sela Očigrije kod Drvara.

Đilas je na izborima u Srbiji prošle nedjelje sa svojom Demokratskom strankom doživio težak poraz  pa se povukao iz politike i posvetio svom privatnom biznisu. Bolje upućeni kažu da se nije oslobodio političkih ambicija i da je već krenuo u povratak na političku scenu.

Isti slučaj je i s Čedomirom Jovanovićem, šefom Liberalno-demokratske stranke Srbije  – i on se nakon poraza na izborima njegove stranke okrenuo privatnom biznisu koji je uspješno razvio, ali planira povratak u politiku i to na velika vrata. Njegova majka je iz sela Gunjevci kod Bosanske Dubice. Jovanovićeva supruga je rodom iz Nevesinja gdje je njezin otac do 1982. radio kao liječnik da bi se te godine preselio u Mostar i nastavio s liječničkim poslom. Tijekom rata bio je liječnik u ratnoj bolnici u Nevesinju.

Već više od dva desetljeća na srbijanskoj političkoj sceni prisutan je Vuk Drašković, šef  Srpskog pokreta obnove. On je u Fojnici završio osnovnu školu, a gimnaziju u Gacku, odakle su Draškovići podrijetlom.

Zanimljivo je da je bivši premijer Srbije Zoran Đinđić, koji je ubijen u atentatu u Beogradu, također iz BiH – on je iz Bosanskog Šamca, a rođen je u istoj kući u tom gradu u kojoj je rođen i Alija Izetbegović.

Bivši predsjednici Srbije i Makedonije, Boris Tadić i Branko Crvenkovski, također su Bosanci – obojica su rođena u Sarajevu gdje su živjeli nekoliko godina prije nego što su s roditeljima preselili u Beograd, odnosno Skoplje.

Dnevni list

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok