Danas je u županijskoj bolnici "Dr. fra Mihovil Sučić" u Livnu, na Odjelu za ženske bolesti i porode otvorena škola za trudnice, koja će djelovati u narednom periodu.

"Škola za trudnice je pravi način kako buduće majke provesti kroz trudnoću i pripremiti za porod. Edukacijom želimo postići da svaka naša trudnica dobije potrebna saznanja o trudnoći počevši od pravilne prehrane u trudnoći, uzimanju lijekova, fizičkoj aktivnosti, značaju dojenja, njezi majke i djeteta, te suočavanju sa strahom od poroda“, izjavio je dr. Dražen Vrdoljak, šef Odjela. Naglasio je i da su sva nastojanja u realizaciji ovog projekta dobila vjetar u leđa suradnjom sa Cryo-Save-om, koji je donirao neophodnu opremu. Realizacijom i ovog projekta livanjsko porodilište ostaje jedno sigurno i humano ozračje za novi život.

"Prijatelj škola za trudnice“ je jedan od 100 projekata koji je Cryo-Save, kao vodeća europska i svjetska obiteljska banka matičnih ćelija realizirala u BiH u proteklih 5 godina rada. Do sada je u okviru ovog projekta otvoreno ili reaktivirano više od 20 škola za trudnice u BiH u Sarajevu, Zenici, Travniku, Doboju, Banjoj Luci, Bihaću, Mostaru i drugim gradovima, a vrijednost projekta je preko 300.000 maraka.

''Pozivamo sve trudnice sa područja Livanjske županije da pohađaju školu za trudnice, jer smo im donacijom opreme za školu za trudnice osigurali da se psihički i fizički pripreme za porod“, izjavila je Azra Habibija, menadžerica operativnih poslova kompanije FAMILY-PLUS, ekskluzivnog i ovlaštenog partnera Cryo-Save BiH.

Dodala je i da Cryo-Save nastavlja sa svim projektima u BiH i u narednom periodu, posebno sa onima koji imaju za cilj razvijanje svijesti o značaju pohranjivanja matičnih ćelija, te da je u proteklih pet godina 4500 obitelji pohranilo matične ćelije iz krvi i tkiva pupčane vrpce svoje djece, za sigurniju budućnost.

Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok