U petak, 16. svibnja 2014. godine u Tomislavgradu je održana sjednica Skupštine Hercegbosanske županije, na kojoj su zastupnici potvrdili i usvojili Vladin prijedlog Proračuna za 2014. godinu u ukupnome iznosu od 75.447.245,00 KM.

Proračun je planiran i usklađen s ciljevima i politikom ove Vlade za tekuću 2014. godinu i predstavlja strateški instrument za realizaciju projekata. Veći je za gotovo 10 mil. KM u odnosu na Rebalans Proračuna iz 2013. godine i prema riječima ministra financija Hercegbosanske županije Stipana Šarca, ne samo da je egzistencijalne naravi već je i investicijski.

Ministar navodi kako cca 10 mil. KM ovoga Proračuna predstavlja sredstva od vlastitih prihoda, potpora i donacija koje se mogu izvršiti tek po ostvarenju istih, tako da financiranje iz proračunskih sredstava iznosi oko 65 mil. KM.

3/4 Proračuna je, kao što je to bio slučaj i s prijašnjim proračunima, već unaprijed određena, što znači da je značajan dio sredstava usmjeren na bruto plaće i naknade uposlenih, kao i na poštivanje obvezujuće županijske zakonske i podzakonske regulative koja se prije svega odnosi na kolektivne ugovore, socijalne naknade, porodiljne naknade i dr.

Ostali dio Proračuna odnosi se na Plan i Program rada ove Vlade koji za cilj ima značajan dio sredstava izdvojiti i realizirati kroz investicijske projekte u putnu i cestovnu infrastrukturu, za koju je planirano i kreditno zaduženje u iznosu od 5 mil. KM.

Veliki dio sredstava biti će usmjeren i na realizaciju međunarodnih projekata u kojima Vlada ove županije već sudjeluje, bilo samostalno ili s partnerima iz regije i Europske unije.

Ministar Šarac navodi kako je Vlada u Proračunu za 2014. godinu izdvojila dodatnih 600.000 KM za prijem novih pripravnika, te dodaje da su pored toga povećali stavku „potpora za prijevoz učenika“ s 300.000 KM na 500.000 KM, kao i „kapitalne potpore za stambeno zbrinjavanje“ s 300.000 KM na 800.000 KM, za dovršetak dviju zgrada namijenjenih žrtvama i obiteljima stradalnika proisteklih iz Domovinskog rata.

„Zadovoljan sam što je Skupština usvojila Proračun kako ne bi došlo u pitanje normalno funkcioniranje života u Hercegbosanskoj županiji. Napominjem da će realizacija Proračuna ponajprije ovisiti o njegovu punjenju, odnosno prilivu sredstava na prihodovnoj strani te da će se sukladno tomu vršiti i realizacija svih Vladinih programa u 2014. godini“- kazao je ministar Stipan Šarac.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok