Zaključci su zamolba i stav svih lovačkih Udruga i Drustava, kao i odjela lovstva pri ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres, upućenih Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ a u svezi novog Pravilnika o jednogodišnjoj dodjeli lovišta na prostoru Županije donešenim od strane navedenog ministarstva.

ZAKLJUČCI

sa sastanka Županijskog vijeća za lovstvo HBŽ održanog 27.05.2014. godine u Livnu

Županijsko vijeće za lovstvo  HBŽ na sastanku održanom 27.05.2014. godine u Livnu je razmatrala Pravilnik o davanju lovišta na privremeno korištenje i visini naknade za korištenje lovišta i donijela sljedeće zaključke:

Pravilnik o davanju lovišta na privremeno korištenje i visini naknade za korištenje lovišta Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije broj 08-04-02-185/14 je donesen temeljem članka 2. Odluke o davanju lovišta na privremeno korištenje Vlade HBŽ, a u svezi sa člankom 43. Zakona o lovstvu. Međutim, navedenim člankom je predviđeno da se lovište privremeno daje na korištenje pravnom licu koje obavlja djelatnost lovstva ili udruženju samo onda kada isto nije moglo biti ustupljeno nakon javnog oglasa. Također navedenim zakonom nije predviđeno da se lovište daje na privremeno korištenje uz naknadu.
Donošenjem odluke o davanju lovišta na privremeno korištenje i pozivanje na članak 43. ZOL je neutemeljen, jer članak 43. ZOL ne poznaje pravni pojam davanja lovišta na privremeno korištenje nego isključivo govori o pravnom pojmu koncesije o lovu.

Također smatramo da se nisu ispunili uvjeti iz članka 36. i članka 39. točka 1. ZOL, da bi vlada HB Županije mogla donijeti spomenutu odluku. Pravilnik koji je nastao temeljem ove odluke smatramo pravno neutemeljenim, te ga smatramo kao sredstvo pritiska na lovačke udruge (neprofitabilne organizacije, udruge).

Da smo upravu unaprijed navedenim tvrdnjama potvrđuje i negativno mišljenje Ministarstva pravosuđa naše Županije koje ste dobili u pisanoj formi prilikom provođenja pravne procedure. Unatoč takvom negativnom mišljenju (da je pravno neutemeljena ova odluka) Vi ste donijeli tu istu odluku.

Niste tražili mišljenje niti suglasnost zainteresiranih strana:

Lovačkih udruga
Stručnih službi Š.G.D.-a „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres
Niti lokalne zajednice

Kada smo saznali o donošenju ove odluke i pravilnika sazvali smo sastanak županijskog vijeća za lovstvo HBŽ gdje smo razmotrili novonastalu situaciju, te zauzeli stav da ovakav rad ministarstva PVŠ-a za nas je neprihvatljiv te bi provođenjem ove odluke i spomenutog Pravilnika dovelo do gašenje većine lovačkih udruga, kao i direktno udar na primjereno i stručno gospodarenje u lovačkim udrugama.

Na našem sastanku zadužili smo novoizabranog predsjednika Županijskog vijeća za lovstvo, gospodina Filipa Šarića da obavi razgovor sa ministrom, gospodinom Ilijom Šljivić te da mu iznese naše stavove kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Nakon obavljenog razgovora gospodin Filip Šarić nas je izvijestio da nije naišao na razumijevanje resornog ministra i njegovih stručnih suradnika, tako smo mi prisiljeni ovim putem još jednom Vam se obratiti sa molbom za razumijevanje, a u suprotnom ukoliko ne naiđemo na razumijevanje prisiljeni smo pravdu potražiti svim pravnim sredstvima koje nam stoje na raspolaganju.

Županijsko vijeće za lovstvo preporučuje svim udruženjima lovaca Hercegbosanske županije da prekinu sve svoje aktivnosti sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva do rješenja ovog problema.

Sastavni dio ovih zaključaka su potpisi predsjednika lovačkih udruga Hercegbosanske županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok