U organizaciji Pravo Ljudski, a kroz partnerstvo sa Nacionalnom fondacijom za demokratiju iz Washingtona, te uz podršku Vijeća mladih Livno i Narodnog Sveučilišta Livno, inicijativa Pravo Ljudski putuje... 30. svibnja 2014. otvara program sa radionicom za mlade u Livnu (Vijećnica Općine Livno).

U kasnijim satima, u 19:00h bit će upriličene filmske projekcije u kino dvorani Narodnog Sveučilišta kada će svi zainteresirani moći pogledati tri filmska ostvarenja i sudjelovati u razgovorima nakon projekcija.

„Objedinjujući obrazovni i umjetnički segment djelovanja Udruženja Pravo Ljudski, program u Livnu otvaramo radionicom za mlade od 14 do 18 godina koja putem filma i audiovizualne partcipativne metodologije propituje različitost i različitosti, te  koncept (kompleksnosti) identiteta.“, izjavila je Monja Šuta-Hibert, izvršna direktorica Udruženja Pravo Ljudski, pozivajući mlade da se uključe u aktivnosti u petak, 30. svibnja.

Imajući u vidu značaj kulture kako u odgojno-obrazovnom, tako i u procesu izgradnje građanskog društva, te razvoja građanske odgovornosti, filmski program otvoren za publiku u Livnu 30. svibnja sa početkom u 19:00h, nudi tri međunarodna filmska ostvarenja - Raffaelov put, Mala nevjesta i Dnevnik jednog putovanja. “Filmski program koncipiran je oko cilja prikazivanja univerzalnosti određenih diskriminatorskih (kulturnih) praksi s kojima se (mladi) ljudi često suočavaju, te građanske odgovornosti da pružimo otpor i tradicionalnom i kulturno-identitarnom ukoliko je to u sukobu sa mogućnošću da vodimo dostojanstveni život.

Tako, Raffaelov put iscrtava putanju socijalno-ekonomske nepravde prema pripadnicima i pripadnicama manjina u Europskoj Italiji, dok Mala nevjesta progovara o psihološkom i fizičkom nasilju nad ženama unutar porodice u slučaju Turske manjine u Njemačkoj. U konačnici, Dnevnik jednog putovanja je to u svakom pogledu – s jedne strane stari majstor fotografije, Tadeusz Rolke, vodi 15ogodišnjeg Michala na fotografsko putovanje kroz Poljsku, kako bi prešli put ne samo tehnike dokumentarne fotografije, već i ljudskosti.“, istakla je Kumjana Novakova, kreativna direktorica Pravo Ljudski Film Festivala.

„Mi se najiskrenije nadamo da će društveno angažirani filmski program koji poslije Livna nastavlja svoje putovanje u pogođenom od poplava Sanskom Mostu, biti jedan od podsticaja građanima i građankama Bosne i Hercegovine da otvore pitanja socijalno-ekonomske i političke (ne)odgovornosti koja je kulminirala sa ljudskom nepravdom tokom poplava.“, dodali su iz Udruženja Pravo Ljudski.

Ulaz na sve programske aktivnosti i projekcije je slobodan.

Više informacija o programu na www.pravoljudski.org.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok