Gradsko vijeće Livna odredilo je osam lokacija za privremeno odlaganje građevinskog otpada na području Livna do početka rada regionalne deponije.

Odlukom Gradskog vijeća, organizacija uređenje i održavanje tih odlagališta povjerena je Javnom poduzeću "Komunalno" iz Livna do početka rada poduzeća "Li-Čistoća", koje bi trebalo brinuti o održavanju buduće regionalne deponije.

Na sjednici je istaknuto da je gradski stambeni inspektor s komunalnim redarima i predstavnicima poduzeća "Komunalno" više puta obilazio navedene deponije te je utvrđeno da je najgora situacija na lokaciji Golubić, gdje se nalaze velike količine kako građevinskog, tako i komunalnog otpada.

Gradski vijećnici razmatrali su i Informaciju o stanju u osnovnim školama na području Grada Livna. Radi se o dvjema školama: Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića i Osnovnoj školi fra Lovro Karaula.

U sklopu Osnovne škole Ivan Goran Kovačić djeluje matična škola u Livnu, tri područne devetorazredne škole, četiri područne petorazredne škole i pet škola koje su privremeno zatvorene zbog nedovoljnog broja učenika. Ukupno je zaposleno 124 djelatnika, od kojih je 92 angažirano izravno u nastavi, a ukupan broj učenika je 889. U odnosu na broj učenika prije četiri godine tu osnovnu školu pohađa stotinjak učenika manje.

U sklopu Osnovne škole fra Lovre Karaula djeluje matična škola u Livnu i tri područna odjela. U toj školu nastavu pohađa 861 učenik, a zaposleno je 159 djelatnika i nastavnog osoblja.

U Informaciji o stanju u osnovnim školama navedeno je kako se broj učenika kontinuirano smanjuje, a Gradsko vijeće je usvojilo zaključak u kojem se navodi kako prilikom planiranja proračuna, kao i apliciranja na različite vrste poziva i suradnju s višim razinama vlasti, u obzir treba uzeti procjenu stanja i potreba livanjskih osnovnih škola.

U zaključku je, također, navedeno kako je važno organizirati obuke za predstavnike škola na temu upravljanja projektnim ciklusima, javnim nabavkama, kao i relevantnim propisima koji se dotiču rada škola.

Gradsko vijeće Livna usvojilo je i Odluku o načinu izrade izmjena i dopuna važećeg detaljnog plana prostornog uređenja i donošenja plana parcelacije, kojom je propisan je način i postupak izrade ,izmjene ili dopune važećeg plana prostornog uređenja prema Zakonu o prostornom uređenju.

Nakon stupanja na snagu Odluke, livanjski gradonačelnik će, na prijedlog pomoćnika gradonačelnika u Službi za graditeljstvo, rješenjem imenovati povjerenstvo od tri člana za izradu izmjene ili dopuni važećeg detaljnog plana prostornog uređenja. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok