U svjetlu najnovijih događanja u Mjesnoj zajednici Lištani ovih srpanjskih dana dužni smo radi istinitog i objektivnog informiranja javnosti ukazati na nekoliko bitnih činjenica.

Subota, 26.07.2014. godine, Dan pobjede i sjećanja, tih dana prisjećamo se svih branitelja koji su položili svoje živote za slobodu i dostojanstvo hrvatskog naroda kao i svih branitelja koji su ranjeni i oboljeli izvršavajući svoju svetu dužnost braneći svoju rodnu grudu od agresije.

Budući je ovo izborna godina, nažalost, politika je bacila mrlju na sam dogođaj toga dana. Umjesto da Bog bude na prvom mjestu, skupa sa braniteljima oni su tada gurnuti na začelje. Valjalo je od čina molitve i dostojanstva napraviti predizborni skup HDZ BiH. Sa oltara u prvom redu pozdravljaju Dragan Čović i ostali dužnosnici HDZ BiH, koji Rujane u ratu nisu ni vidjeli i  koji su tada branitelje isturili da ginu, a danas uživaju blagodati obranjene slobode. Umjesto da u prvom redu sjede obitelji poginulih branitelja sjedi „elita“ koja se od rata skrivala na sigurnome. Gdje su taj dan stvarni zapovjednici postrojbi koji su branili Rujane? Gdje je Braniteljska udruga sektor Rujani (danas blokiran račun udruzi)? Branitelji sjede po zidovima Memorijalnog centra  i sa nevjericom se pitaju što se ovo događa?! Gdje smo mi bili? Što smo radili i što nas čeka u budućnosti?

S oltara su se čule samo poruke jedne političke opcije HDZ BiH, a nažalost sve uvijeno u celofan vjere i  crkve, što je i najžalosnije.

Dok oni istinski branitelji danas skapavaju od bolesti, bijede i neizvjesnosti za život trebali su se diviti magli političara iz prvog reda.

Da ništa nije slučajno, da je sve isplanirano i orkestrirano govori činjenica da je Vlada HBŽ iz proračuna izdvojila 15.000,00 KM za taj ''predizborni skup'', a za liječenje branitelja nema novaca, za radnike Tušnice nitko i ne mari, kao da i oni nisu bili branitelji.

Ostati na kupljenoj vlasti pod svaku cijenu je imperativ što dokazuje i otvaranje ambulante u Lištanima. Ako je ambulanta otvorena i blagoslovljena od prethodnog župnika, a sada pokojnog don Ivana Vrdoljaka, da nije smiješno bilo bi žalosno praviti politički spektakl HDZ BiH u Lištanima, napraviti političko otvaranje i politički blagoslov od mjesnog župnika iako je bio upoznat sa činjenicom da je ambulanta već posvećena. Očito je prevladao politički zov, a ne zov savjesti.

Činjenica da iz MZ Lištani ima zdravstvenih djelatnika koji imaju svoj status, a da ih nema na otvaranju ambulante pokazuje da je ovo sve podređeno ''stožernoj'' stranci HDZ BIH.

Uistinu je čudno kako ponovnom otvorenju ambulante nisu nazočili ugledni zdravstveni djelatnici, kao što su dr. Jakov Lukač,internist, dr. Nediljko Rimac,kirurg, dr. Branko Perić,kirurg i Dinko Barać ing. radiologije koji su iznijeli zdravstvo i sanitet u Domovinskom ratu, dok je dr. Ljilja Mladina kao liječnik dezertirala i otišla u Njemačku. Nije ona kriva već njeni politički mentori koji je isturaju i guraju da se toliko politički eksponira. Gdje su inicijatori obnove ambulante, profesor Božo Perić i svi ostali brojni mještani koji su dali značajan doprinos, ali nisu politički podobni pa stoga i nije potrebno da ih se pozove na otvorenje ambulatne koju su sami obnovili.

Dragi hrvatski narode, nemoj da nas zbunjuju lažni proroci koji pod plaštom vjere i nacije žele u vama izbrisati ljude i dogođaje za koje vi sigurno znate, da vas nisu ostavili u ratu i bit će uz vas i zbog vas jer oni sada sve čine isključivo da ostanu na vlasti zbog osobnih interesa, a ne zbog budućnosti Vas i Vaše djece.

Ured za informiranje HDZ 1990 HBŽ

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok