Federalni stožer civilne zaštite danas je na proširenoj sjednici naredio Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) da 80 invazivnih respiratora čiju je nabavku izvršila Vlada Federacije BiH, isporuči kliničkim centrima i županijama u Federaciji BiH.

Po deset respiratora bit će isporučeno 10 Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, 12 Unsko-sanskoj županiji, osam Hercegovačko-neretvanskoj županiji, šest Tuzlanskoj županiji, po pet Zeničko-dobojskoj, Srednjobasanskoj i Sarajevskoj županiji, po tri Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji, dva Posavskoj i jedan respirator Bosansko-podrinjskoj županiji, priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

S ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa (Covid-19), danas je održana 18. izvanredna proširena sjednica Federalnog stožera civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, Sjednici su nazočili i doc. dr. Sanjin Musa, član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a, putem video linka, Fahrudin Solak, načelnik FŠCZ.

Novom naredbom koja se primjenjuje za 1., 2. i 3. svibnja zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu. U ova prva tri dana svibnja zabranjuje se kretanje od 22.00 do 5.00 sati ujutro na području Federacije BiH.

Zabrana se ne odnosi na osobe koje imaju ustavno pravo i obvezu izvršavanja određenih dužnosti u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti, koje su radno aktivne i profesionalno angažirane u pravosudnim i drugim organima (suci, tužitelji, notari, odvjetnici), u subjektima čiji rad nije zabranjen naredbama FŠCZ, osobama kojim je neodložno potrebna zdravstvena pomoć ili u slučaju potrebe pružanja skrbi djeci ili starijim osobama, te osobe sa posebnim potrebama.

Naredba od 24. travnja o zabrani kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, osim ponedjeljkom, srijedom i petkom, odnosno utorkom, četvrkom i subotom u određenim vremenskim terminima, dopunom naredbe koja se primjenjuje do 15. svibnja ovim osobama dozvoljeno je svakodnevno kretanje u automobilu.

Dopunjenom naredbom s rokom primjenom do 15. svibnja briše se točka 2 kojom je i dalje dozvoljen rad trgovinama poljoprivredne opreme, rasadnicima i cvjećarama.

Na osnovu preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva naređuje se obustava rada svih djelatnosti u shopping - tržnim centrima na području FBiH, izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, ljekarne i veledrogerije. Dozvoljava se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima i izvan shopping – tržnih centara.

Te trgovine kojima se dozvoljava rad obvezne su osigurati osobni zaštitnu opremu (maske i rukavice), te, ako je to moguće, potrebnu socijalnu distancu od najmanje 2 metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, te da na ulazu u objekt osiguraju sredstva za dezinfekciju ruku i obuće. Naređuje se vlasnicima ovih trgovina da prije početka svakodnevnog rada izvrše temeljno čišćenje i dezinfekciju prostora i to dezinfekcijskim sredstvom koje djeluje na viruse prema uputama proizvođača.

Naređuje se Federalnom ministarstvu zdravstva da, u suradnji sa zavodom za javno zdravstvo FBiH, propiše preporuke za sprečavanje infekcija tijekom rada u trgovinama, kao i obrtima koji je ovom naredbom dozvoljen rad. Ova naredba se primjenjuje od 1. do 15. svibnja ove godine.

Po novoj naredbi FUCZ treba da izvrši raspodjelu testova na koronavirus (Covid-19), i to po 2.000 Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, 3.400 Kantonalnoj bolnici Zenica i 1.000 testova Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Naređeno je FUCZ da stavi na raspolaganje zaštitna sredstva i opremu (4.400 rukavica, 2.400 zaštitnih maski, 1.568 komada dezinfekcijskog sredstva, pakiranje po 750 ml i 50 komada, pakiranje po 470 ml) federalnim ministarstvima, upravama, upravnim organizacijama i socijalnim ustanovama na području Federacije BiH (FBiH). Zaštitna oprema i sredstva po ovoj naredbi bit će isporučena Federalnom ministarstvu pravde (za Kazneno popravne zavode), Federalnom pravobraniteljstvu, Federalnom zavodu za geologiju, Federalnoj upravi policije, kuhinjama “Caritasa” u Sarajevo i Zenici, Udruženju altruista “Ruke prijateljstva” Lukavac i Sarajevo, Narodnoj kuhinji u Zenici, Javnim kuhinjama u Visokom i Bugojnu, Pučkoj kuhinji “Kruh Svetog Ante” Sarajevo, Pučkoj kuhinji u Glamoču i Mostaru, Kuhinji “Fenix” Sanski Most, Javnoj kuhinji “Dobrotvor” Sarajevo, Kuhinjama Crvenog križa Sarajevskoj županiji i Grada Mostara, kuhinjama “Merhameta” (u FBiH), Narodnoj kuhinji Stari Grad, Kuhinji “Emmausa” i Crvenom križu FBiH (kuhinje drugih NVO).

FUCZ je naređeno da svim županijskim zavodima za javno zdravstvo isporuči 90 tisuća transportnih medija i isto toliko briseva.

Naređeno je FUCZ da ustupi na korištenje 14 kamera za mjerenje tjelesne temperature Federalnoj upravi za inspekcijske poslove radi instaliranja na graničnim prijelazima. Kamere se ustupaju na korištenje za vrijeme dok postoji potreba za njihovim korištenjem na graničnim prijelazima.

Naređeno je menadžmentu zdravstvenih ustanova, bez obzira na oblik vlasništva, da obavljanje zdravstvene djelatnost za koju su registrirani, uključujući i bolničku i izvanbolničku zdravstvenu djelatnost (specijalističko-konsultativnu zdravstvenu djelatnost), organiziraju u skladu s epidemiološkom situacijom (Covid-19). Naredba se odnosi i na nositelje privatne prakse, osim stomatoloških ordinacija. Ovom naredbom i pacijenti, odnosno korisnici usluga u zdravstvenim ustanovama, moraju se pridržavati propisanih higijensko-epidemioloških mjera, održavanje propisane fizičke distance, te nošenja zaštitnih maski.

Za 26 naredbi sa rokom primjene do 30. travnja novim naredbama taj rok je produžen do 15. svibnja ove godine. I dalje se primjenjuju naredbe koje se, između ostalih, tiču zabrane javnog okupljanja, rada kina, muzeja, pozorišta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa, fitnes centara, svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pica, shopping-tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona i igraonica.

I dalje je zabranjeno okupljanje na javnim igralištima, igraonicama, parkovima i ostalim javnim površinama, na snazi je i obustava rada otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa prehrambenim artiklima, s tim da se izuzimaju: trgovine prehrambenih proizvoda, prodavnice higijenskih proizvoda, ribarnice, mesnice, apoteke, specijalizirane prodavnice medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivredne apoteke, benzinske crpke, kiosci, pekare, kemijske čistionice, specijalizirane trgovine za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizirane trgovine dječije opreme, trgovine hrane za pomagala, specijalizirane trgovine dječije opreme, trgovine hrane za životinje, građevinskog, vodovodnog i elektro-materijala, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, knjižare, trgovine autodijelova, autoservisi i autopraonice.

Produžen je rok primjene i naredbi kojom je obustavljen javni linijski i izvanlinijski prijevoz osoba u cestovnom i željezničkom prijevozu, osim registriranog taxi prijevoza putnika. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com