Braćo i sestre, dragi vjernici, Iako je naša domovina na nebesima i naša zaštita u Bogu, dužni smo kao vjernici razborito se ponašati prema svome zdravlju i zdravlju svojih bližnjih, tj. čuvati svoj i tuđi život od začeća do prirodne smrti.

Božja zapovijed: „Ne ubij“ odnosi se ne samo na direktno ubojstvo druge osobe, jer možemo ubiti i svojim neodgovornim ponašanjem i prenošenjem bolesti na druge koji su slabijeg zdravlja.

Toga osobito trebamo biti svjesni u ovo vrijeme širenja virusa COVID-19. Svatko razuman i dobronamjeran će u tom duhu shvatiti i odgovorno ponašanje naših biskupâ kada su odlučili, poštivajući odredbe civilnih vlasti, privremeno obustaviti okupljanja vjernika na svetim misama.

Sada kada su okupljanja ponovno dozvoljena i dalje ostaje odgovornost na svakome od nas da pazimo na svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih.

U skladu s odredbom biskupa Franje Komarice i preporukama nadležnih civilnih vlasti i naša samostanska  crkva na Gorici bit će otvorena za vjernike u vrijeme slavlja svetih misa.

Ipak, sve Vas molimo da se ponašate odgovorno i pridržavate se sigurnosnih uputa za sprečavanje širenja zaraze, kako ne bismo postali izvorom zaraze te ponovno slavili svete mise bez puka.

Stoga Vas molimo da se prigodom dolaska na svete mise na Gorici pridržavate slijedećih Uputa:

1. Neka se suzdrže od dolazaka na svete mise: - Osobe sa simptomima povišene tjelesne temperature, kašlja i koji imaju poteškoća s disanjem, kao i osobe s kroničnom bolešću srčano-žilnog ili dišnog sustava, šećerne i maligne bolesti;

2. Osobe koje su pod rizikom da su mogle biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 ili su pod sumnjom da bi mogle biti zaražene s COVID-19 ili su u samoizolaciji.

3. Vrata crkve biti će širom otvorena da ih vjernici ne moraju dodirivati pri ulasku/izlasku iz crkve. Potrebno je dezinficirati ruke prilikom ulaska u crkvu. Kamenice će i dalje biti bez blagoslovljene vode.

4. Zvučnici su postavljeni na ulazu u crkvu. Oni koji ne budu imali mjesta u crkvi, moći će pratiti misu ispred crkve. Ako bude lijepo vrijeme i velik broj vjernika, nedjeljna misa u 10:00 sati slavit će se vani. Svakako da se i vjernici izvan crkvenog prostora trebaju pridržavati propisane distance (2m).

5. Pružanje mira rukovanjem se izostavlja, a preporučuje se nošenje maske tijekom boravka u crkvi.

6. U crkvi su označena sva predviđena mjesta za vjernike kako bi svi bili propisno udaljeni jedni od drugih. Za članove zajedničkog kućanstva (obitelji) nije potrebno da jedni od drugih budu odvojeni dva metra, mogu biti zajedno u jednoj klupi.

7. Svećenici će dezinficirati ruke prije podjeljivanja pričesti vjernicima. Za svetu pričest ostanite na svojim mjestima, svećenik će doći do vas. Pričest će se dijeliti isključivo spuštajući hostiju na dlan ruke vjernika, ne dodirujući njihove ruke; pričest na ruku prima se tako da lijevi dlan bude na desnom, pa se onda desnom rukom uzima hostija i stavlja u usta. Svećenici neće „stavljati križiće“ djeci na čelo (što je i inače nova i nehigijenska praksa prilikom dijeljenja svete pričesti).

8. Sakrament ispovijedi: Rešetke u ispovjedaonici bit će prekrivene plastičnom folijom. Ispovjednik i pokornik trebaju nositi zaštitne maske u ispovjedaonici. Preporuča se ispovijedanje u crkvenom dvorištu na propisanoj i pristojnoj udaljenosti između svećenika i vjernika.

9. Milostinja se neće prikupljati za vrijeme svete mise, a vjernici mogu ostaviti svoj prilog u košarice na ulazu u crkvu.

U radosti ponovnog zajedničkog slavlja svetih sakramenata, pozivamo Vas još jednom na razborito ponašanje u sprečavanju zaraze COVIDOM-19 kako ne bismo ponovno morali zatvoriti crkvu na Gorici. Zazivajući Božji blagoslov na sve Vas, iskreno Vas pozdravljamo!

Samostan Gorica Livno

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com