Ilegalnim iskopom pijeska gotovo u potpunosti je uništeno arheološko nalazište u Lištanima pored Livna. Riječ je o srednjovjekovnoj nekropoli sa stećcima na lokalitetu Mali Han, zaštićenom nacionalnom spomeniku.

Počinilac ovog vandalskog čina još nije otkriven. Javlja BHT.

Riječ je o uništenoj kasnosrednjevjekovnoj nekropoli sa stećcima i ostacima prapovijesnog tumula, od čega osim jednog stećka, razbacanih ljudskih kostiju i nekoliko dijelova grobne arhitekture ništa drugo nije ostalo. S arheološkog stanovišta, šteta je nenadoknadiva.

 

“Radi se o grobljima, znači ne može se rekonstruirati, ljudski ostaci su razbacani, arhitektura je uništena tako da je to nešto što je nepovratno uništeno”, kazala je Marija Marić Baković, kustosica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica.

Na tom i susjednom lokalitetu, do kojega u ovom slučaju, srećom, bager nije stigao, registrirano je ukupno 85 ukopa sa stećcima.

“Lokalitet je zaštićen, ne samo da je zaštićen, proglašen je nacionalnim spomenikom BiH 2012. godine”, naglašava Marić Baković.

Sa cijelim ovim slučajem upoznat je i MUP Kantona 10, koji je obavio i policijski očevid, ali počinitelj ovog vandalskog djela još nije otkriven.

“Od strane policijskih službenika nadležnom Županijskom tužiteljstvu bit će podneseno posebno izvješće protiv NN osobe zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo iz članka 321 kaznenog zakona Federacije BiH, a to je oštećenje, uništenje i nedopušten izvoz spomenika kulture”, izjavio je glasnogovornik MUP-a Kantona 10 Ivica Vrdoljak.

I u selu Lištanima u čijoj neposrednoj blizini se nalazi ovaj arheološki lokalitet žestoko osuđuju ovu njegovu devastaciju, ali ipak nitko od njih nije htio pred kameru. A da se u ovom slučaju radilo o ilegalnom kopanju pijeska, to je sasvim jasno, samo je pitanje s kojim ciljem i u koje svrhe se koristio pijesak.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok