Na osnovu podataka sa resornih zavoda, na prostoru grada Livna više od 100 osoba je ostalo bez posla zbog epidemijske krize.

Budući da su, uz oboljele, osobe kojima je posao u opasnosti najveće žrtve restrikcija i pandemije, primarno njima je potrebna veća i sustavnija pomoć.  Grad Livno je uputio javni poziv za sufinanciranje neto plaća uposlenima. Međutim, onima koji su ostali bez posla izgleda nema pomoći.

Zašto se ljude koji su ostali bez posla, u ovom guranju svih i svakoga da se pohvali deklarativnom pomoći poslodavcima, zaboravilo? Zar nisu oni zaslužili najhitniju pomoć jer se njihov život i egzistenciju u HBŽ i cijeloj BiH uvelike dovelo u pitanje!? Navode iz GO HRS-a Livno.

Upućenim javnim pozivom Grad Livno pomaže uposlenima sa iznosom od 300 KM. Vijećnici HRS-a u gradskom vijeću Livna, Marijana Brešić, Mirko Krivić i Toni Miloloža, uz podršku vijećnice Hane Milak, predlagali su i da se pomoć uposlenima poveća sa 300 na 600 KM. Razlog povećanja nalazimo u činjenici da, u vremenu kada iznos sindikalne potrošačke korpe iznosi preko 2000 KM, iznos od 300 KM neće biti dovoljan niti za režije, a kamoli za ublažavanje posljedica ekonomske krize. Prijedlog nije prošao, jer je netko izračunao da je ipak dosta 300 KM, bez obzira što u Proračunu itekako ima prostora za povećanje iznosa.

Vijećnici HRS-a će u proceduru ponovo uputiti prijedlog povećanja tog iznosa te ćemo uputiti prijedlog pomoći za preko 100 osoba koje su dobile otkaz zbog posljedica restrikcijskih mjera koje su vlasti uvele. Tražit ćemo isplatu iznosa od 600 KM za svaki mjesec od početka proglašenja stanja prirodne nesreće, do proglašenja njenog okončanja.

To nisu velika sredstva i mogu se osigurati preraspodjelom sa brojnih stavki koje su se spremile u proračunu za razna predizborna otvaranja i zatvaranja radova. Isti prijedlog ćemo uputiti i Vladi HBŽ, te zahtijevati da se u kreiranju „Korona“ zakona sjeti osoba koje su ostale bez posla i nisu se vratili na posao nakon ublažavanja mjera.

Nadamo smo da je zaboravljanje ljudi koji su ostali bez posla lapsus kreatora programa i mjera i da će svi odgovorni prihvatiti naš prijedlog.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok