Na blagdan Velike Gospe u Vidošima kod Livna pod pokroviteljstvom Vlade Hercegbosanske županije, u organizaciji KUD -a Rudine župa Vidoši održana je 5. Međunarodna ocjenjivačka smotra folklora „Gospojina 2014.“, koju je otvorio i nagrade najboljim folklornim društvima uručio predsjednik Vlade HB županije Branko Ivković.

„Svaki narod svoj identitet gradi kroz povijest, a dio prošlosti su kultura i običaji tog naroda. Njegujući tradiciju i narodne običaje i večeras okupljeni čuvamo svoj identitet i potvrđujemo svoje postojanje kroz povijest“, rekao je predsjednik Vlade HB županije Branko Ivković u svom obraćanju nazočnima, te je KUD-u „Rudine“ čestitao na organizaciji i zahvalio na čuvanju tradicije.

Stručni i ocjenjivački žiri pod predsjedanjem Danijela Šote, direktora Vikovačkih jeseni,  nakon nastupa društava proglasio je pobjednika 5. Međunarodne ocjenjivačke smotre folklora, a to je KUD „Seljačka Sloga Buševec“ Velika Gorica iz Republike Hrvatske, drugo mjesto zauzeo je KUD „Ivan Fonović Zlatela“-Kršan također iz susjedne Republike Hrvatske, dok je treće mjesto zauzeo KUD „Sitan Tanac“ iz Šujice.

U natjecateljskom dijelu svoje kulturne običaje, uz nagrađene, predstavili su i KUD „Sveta Kata“-Zemunik (RH), KUD„Stari Hrast“–Novi Travnik (BiH), KUD „Joakim Hardi“-Petrovci (RH) i HKUD „Sv. Ante Cim“ iz Mostara.

Prije početka natjecanja organizator KUD „Rudine“ pripremio je aukciju slika poznatih umjetnika, darovanih nakon održane likovne kolonije u Sturbi, cjelokupni prihod od prodaje slika ide u humanitarnu svrhe.

Organizatori ove ocjenjivačke smotre folklora nastupili su izvan natjecateljskog dijela, u zabavnom dijelu manifestacije nastupio je Vinko Brnada uz pratnju Pere Gudelja i Ive Milolože, a voditelj programa bio je Branko Uvodić.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok