U publikaciji "Mijatovi dvori" objavljen je znanstveni rad istoimenog speleološkog društva iz Tomislavgrada o istraživanju pećina po Dinaridima, posebno nastalih tijekom ekspedicija Ponor Kovači-izvor Ričine.

Predsjednik Speleološkog društva "Mijatovi dvori" Josip Marković za Fenu je kazao kako je to društvo dosad organiziralo deset međunarodnih speleoloških i znanstveno-istraživačkih ekspedicija na jedinstvenom špiljskom sustavu Ponor Kovači - izvor Ričine koji se nalazi nadomak Tomislavgrada.

- Istraživanja kroz sve te godine organizirana su u okviru više sekcija - speleološke, koja je obuhvaćala bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja i znanstvene koja je uz speleološka i biospeleološka, obuhvatala geografska, geološka, hidrološka, arheološka, biološka, agronomska i druga istraživanja - kazao je Marković.

Po njegovim riječima, znanstvenici svih ovih godine ukazali su na nove vrijednosti u špiljama tomislavgradske općine koja je iznimno bogata podzemnim vodenim površinama, a trenutno broji više od stotine speleoloških objekata.

- Svake godine važnost se daje špilji Dahna - vodećem speleološkom objektu u svijetu. U njoj je dosad prebrojano između 350 i 360 medvjeđih legala što je apsolutni svjetski rekord, jer sljedeća špilja ima oko 50 do 60 legala. U njoj su tijekom zadnje ekspedicije pronađena i medvjeđa brušenja, kosti, zubi pa i cijeli skelet špiljskog medvjeda - naglasio je Marković.

Dodao je da su sva ta istraživanja sabrana u zbornik koji je i predstavljen javnosti, a na njemu je radilo 22 znanstvenika i istraživača.

Osvrćući se na ovaj objavljeni znanstveni rad, Marković je pojasnio kako ga je o svemu obavijestila znanstvenica mikrobiologije Najla Baković koja je posebnu zahvalu uputila svim članovima speleološkog društva iz Tomislavgrada za sudjelovanje u istraživanju te objavi veoma značajnog znanstvenog rada tijekom ekspedicije Ponor Kovači-izvor Ričine.

On je istaknuo kako među svim istraživanim pećinama ponor Kovači za sada drži prvo mjesto po broju zabilježenih vrsta okućenih ameba (njih dvadeset).

U radu su također objavljeni podaci o novoj vrsti za znanost Centropyxis bipilata koja je pronađena u nekoliko pećina po Hercegovini. Također se spominju i neke druge nove vrste za znanost iz Hercegovine, ali će biti potrebno još istraživanja da ih se opiše. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com