Još jedna nastavna godina je iza nas. Ova je po mnogočemu bila puna izazova. No usprkos svim nepredvidljivostima s kojima nas je suočila, učenici, djelatnici i Uprava OŠ „Fra Lovro Karaula” Livno uspješno su je priveli kraju.

I ove nastavne godine realizirali smo brojne aktivnosti. Tako su peti razredi bili na terenskoj nastavi u Sarajevu, izložbom likovnih i literarnih radova obilježen je Svjetski dan učitelja, priredbama, izložbama i posjetima našim pekarama Li-pek d. o. o. i Brina d. o. o. obilježeni su Dani kruha, u listopadu su sedmaši bili na terenskoj nastavi na Blidinju, učenici 5. razreda iz područnih škola Golinjevo i Veliki Kablići u pratnji svojih učiteljica posjetili su Mostar u sklopu dugogodišnjega projekta s organizacijom Sezam iz Zenice. Prigodnim aktivnostima obilježili smo Svjetski dan štednje, Mjesec hrvatske knjige i Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Međunarodni dan djeteta obilježili smo priredbom 20. studenoga. Učenici su na Županijskom sportskom natjecanju učenika osnovnih škola postigli uspješne rezultate: košarka (žene) 1. mjesto; nogomet (muškarci) 1. mjesto; odbojka (žene) 2. mjesto. Naši su učenici i ove nastavne godine predstavili svoje rukotvorine na sajmu Zlatne ruke Livnjaka, a u prosincu smo održali prigodne božićne priredbe u Matičnoj i područnim školama. MS udruga Vjera i borba pokrenula je akciju prikupljanja PVC čepova s ciljem sufinanciranja nabave i kupovine invalidskih kolica i drugih ortopedskih pomagala kao pomoć članovima i oboljelima od multiple skleroze. Ovoj akciji pridružila se i Osnovna škola „Fra Lovro Karaulaˮ Livno.

I u ovoj nastavnoj godini u realizaciji godišnjega plana i programa rada imali smo potporu Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, ali i Vlade Hercegbosanske županije kroz kapitalnu potporu. Neizostavna je bila i pomoć Grada Livna. Nakon što su u našoj Matičnoj školi renovirani sanitarni čvorovi, Grad Livno je nastavio s obnovom. Tako su promijenjeni otvori, ugrađena je nova peć za centralno grijanje, a potom je izmijenjen krov. Potpunu sliku škola je dobila postavljanjem fasade koja je dovršena početkom studenoga. Na spomenute radove utrošeno je oko 330 000,00 KM. Grad Livno nesebično pruža potporu kada je u pitanju javljanje na različite vrsta poziva za projekte kako bi se nastavili osiguravati bolji uvjeti rada i školovanja u našim školama. Potporu smo dobili i kada su u pitanju nagrade za školska natjecanja i nagrade za najuspješnije učenike završnih razreda, organiziranje aktivnosti za naše učenike kao što je organiziranje maskenbala za učenike razredne nastave svih naših škola, obilježavanje Međunarodnoga dana djeteta, a Grad Livno nam je potpora i u sudjelovanju na dramskim igrama na njemačkom jeziku Theaterspiele u Varaždinu gdje sudjelujemo kao jedina škola iz Hercegbosanske županije.

Ostale planove i aktivnosti planirane do kraja nastavne godine poremetila je pandemija koronavirusa te je 13. ožujka 2020. godine obustavljena nastava u svim osnovnim i srednjim školama. Uobičajenu nastavu zamijenila je nastava na daljinu koja je učenike i učitelje odvojila od školskih klupa. Naši djelatnici uspješno su pobijedili i taj izazov. Ne poznajući radno vrijeme, učitelji su se priključili organizaciji i realizaciji nastave na daljinu te su napravili 200-tinjak prezentacija za platformu nastave na daljinu. U nastavi na daljinu uspješno su se snašli i učenici, naravno uz veliku potporu svojih roditelja. Osim sudjelovanja u realizaciji nastave na daljinu, naši su djelatnici uz pomoć svih ljudi dobre volje koji su se priključili našoj akciji prikupljanja potrepština socijalno ugroženim sugrađanima u vrijeme pandemije podijelili pakete s namirnicama i ostalim potrepštinama. Uobičajeno je da prikupljamo i financijsku humanitarnu pomoć, pa smo tijekom ove godine prikupili ukupno 4113 KM.
Učiteljsko vijeće pohvalilo je učenike koji su tijekom nastavne godine uspješno predstavljali školu te one koji su se istaknuli u odličnom učenju i uzornom vladanju tijekom osnovnoškolskoga obrazovanja.
Za uspješno predstavljanje škole na sajmu Zlatne ruke Livnjaka u prosincu 2019. godine pohvaljeni su učenici: Mile Maganić, Josip Maganić, Andrea Čečura, Rejna Mrša, Mario Maganić, Marko Dalić, Una Mulić, Marta Rimac, Antonio Barać, Darija Semren i Lucija Karaula.

Za uspješno predstavljanje škole na sportskom natjecanju učenika osnovnih škola Hercegbosanske županije i osvojeno 1. mjesto u nogometu pohvaljeni su učenici: Deni Karadža, Gabriel Bilić, Tomislav Koprčina, Matej Šesto, Admir Burkić, Aner Hodžić, Fran Bekavac, Tomislav Pervan, Kristijan Omazić i Frano Milardović.

Za uspješno predstavljanje škole na sportskom natjecanju učenika osnovnih škola Hercegbosanske županije i osvojeno 1. mjesto u košarci pohvaljene su učenice: Anđela Perković, Marija Vrdoljak,  Lorena Andabak, Nikolina Kudrić, Lana Kudrić, Katarina Mišić i  Lara Kudrić.

Za uspješno predstavljanje škole na sportskom natjecanju učenika osnovnih škola Hercegbosanske županije i osvojeno 2. mjesto u odbojci pohvaljene su učenice: Ema Periša, Ivana Mihaljević, Iva Jukić, Marija Mihaljević,  Karla Čakar, Marija Brnić, Nika Erceg i Sara Brnić.

Za odlično učenje s prosjekom ocjena 5,0 i uzorno vladanje tijekom osnovnoškolskoga obrazovanja nagrađene su i pohvaljene učenice: Ivana Mihaljević, Ema Periša i Anđelka Barać.

Za odlično učenje i uzorno vladanje tijekom osnovnoškolskoga obrazovanja pohvaljeni su učenici: Karla Čakar, Gabriel Bilić, Deni Karadža, Augustin Perković, Lorena Andabak, Aldin Velić, Lucija Batinić, Aner Hodžić, Ana Kelava, Jako Rubić, Lucija Vujeva, Maja Dolić, Marija Krišto, Anđela Perković, Mehmed Lemo, Hadžija Ključo, Šimun Vidić, Anđela-Ružica Kuliš, Frano Milardović, Marija Pavlović, Ivan Pervan, Marija Pripušić, Veronika Čečura, Ana Rimac i Ivo Šarić.

Svim pohvaljenim i nagrađenim učenicima iskrene čestitke i puno sreće i uspjeha u budućem radu.

Veliku čestitku i priznanje za uspješno završenu nastavnu godinu zaslužuju svi učenici i djelatnici, kao i roditelji, jer smo na sve izazove koji su nas snašli odgovorili profesionalno, odgovorno i ozbiljno, pokazujući kako zajedničkim snagama možemo pobijediti. Svim učenicima želimo da se zasluženo odmore te da se obogaćeni novim iskustvom i ohrabreni pobjedama pred nedaćama s kojima smo se bili suočili, ponovno u rujnu vratimo u svoje školske klupe i dalje zajedničkim snagama nastavimo koračati na putu obrazovanja i odrastanja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok