Gospodarsko društvo M.H.E. d.o.o. Tomislavgrad Ministarstvu gospodarstva Hercegbosanske županije (HBŽ) uputilo je zahtjev za dodjelu koncesije za izgradnju četiri mini hidroelektrane na rijeci Šujici u općini Tomislavgrad.

Nakon što je analiziralo zahtjev, Ministarstvo gospodarstva HBŽ-a utvrdilo je opravdanost i utemeljenost istoga s više aspekata, odnosno ekonomsko-razvojnog, socijalnog i ekološkog, te je prema Zakonu o koncesijama HBŽ-a zatražena suglasnost i od Općinskog vijeća Tomislavgrad, naveli su iz Ministarstva gospodarstva HBŽ-a.

Općinsko vijeće Tomislavgrad o davanju koncesije odlučivat će na svojoj redovitoj sjednici 16. lipnja.

Koncesija za izgradnju četiri mini hidroelektrane zatražena je na razdoblje od minimalno 30 godina, a investitor planira graditi potopne vijčane turbine s jednim modulom izlazne snage 22 kW, brzinom okretaja turbine od 30 okretaja u minuti čime se za 4 komada ostvaruje ukupna snaga od 88 kW.

Očekivani obujam proizvodnje, ovisno o hidrološkoj godini, je 539.616 kWH godišnje.

Investitor navodi kako će izgradnja mini hidrocentrala na rijeci Šujici imati zanemariv utjecaj na okoliš, a Ministarstvo predlaže da visina koncesijske naknade iznosi 1,0 posto od proizvedene električne energije po trenutno važećim cijenama.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com