Ministar Božinović i krizni stožer Republike Hrvatske je donio odluku o obaveznoj izolaciji svima koji iz BiH ulaze u Hrvatsku.

Ovo čini jedan nevjerojatan udar na živote naših ljudi i naše gospodarstvo, budući da stotine obitelji iz naše županije žive od plaća zarađenih u republici Hrvatskoj.

Radi se o jednoj političkoj odluci, a ne stručnoj u prilog čemu najbolje govori činjenica kako u Herceg bosanskoj županiji nema aktivno zaraženih korona virusom i to već dugo vremena.

Kako bi se ta povoljna epidemiološka situacija i nastavila, a slijedom jednostrane odluke Vlade RH o izolaciji, ovim putem predlažem Vladi HBŽ da iskoristi svoje zakonske ovlasti i spriječi eventualno širenje zaraze u našoj županiji.

Županijski zavod za javno zdravstvo mora definirati stručne mjere koje će Vlada usvojiti. Hoće li to ići u smjeru izolacije svih onih koji putuju na područja aktualnih virusnih žarišta, hoće li to biti pooštravanje mjera epidemiološke zaštite ili nešto drugo, ne znam, ali mora se promptno djelovati.

Također, tražim od Vlade HBŽ da se jasno i nedvosmisleno obrati predstavnicima Stožera u Republici Hrvatskoj, govoreći kako je jednostrano donesena odluka o izolaciji za sve koji u RH ulaze iz BiH otvorena i protuustavna stigmatizacija građana Republike Hrvatske koji žive u BiH.

U našoj županiji nema zaraženih i naša obveza je tražiti da se mjere prilagode stvarnom stanju.

Apeliram na sve predstavnike iz HBŽ na višim razinama vlasti da ne podrže najavljeno recipročno uvođenje mjera sa BiH strane jer će najveće posljedice trpjeti žitelji naše županije.

Obraćam se javnosti da nas odgovorne u vladi HBŽ podsjete da smo dužni raditi svoj posao za koji smo plaćeni jer je vrijeme bitan faktor u ovoj situaciji.

Navodi u priopćenju ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi HBŽ Ivica Brešić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok