Općinsko vijeće Drvara zatražilo je da nadležni inspekcijski organi u roku od 24 sata nalože odgovornim fizičkim i pravnim licima i drugim organima izmještanje tekstilnog otpada iz Italije istovarenog u nekadašnju tvornicu “Grmeč”, radi zaštite i sigurnosti građana, rekla je kasno sinoć, nakon osjednice načelnica općine Dušica Runić.

Ukoliko otpad u datom roku ne bude uklonjen građani i za večeras najavljuju okupljanje.

Runićeva je, obraćajući se građanima okupljenim ispred zgrade općine, rekla i da se drugim zaključkom, koji je Vijeće donijelo, traži od Inspektorata Federacije BiH i županijske Uprave za inspekcijske poslove da bez odgađanja budu preduzete sve zakonom predviđene mjere na utvrđivanju porijekla i štetnosti uskladištenog otpada sumnjivog sadržaja na lokalitetima u Drvaru.

Vijeće zahtijeva i ispitivanje svih fizičkih i pravnih lica i sprovođenje istrage o umiješanosti u prevoz i skladištenje otpada na području ove općine.

“Tražimo od Ministarstva turizma i zaštite životne sredine da se hitno izjasni na okolnosti odobrenja prekograničnog prevoza otpada poduzeću Krom reciklaža, imajući u vidu da je odlaganje istog zabranjeno na teritoriji FBiH”, naglasila je Runićeva.

Ona je navela da će inspekcija danas izaći na teren i da će općina Drvar, ukoliko se utvrdi da je pretrpjela bilo kakvu štetu, tražiti nadoknadu.

Predsjednik Općinskog vijeća Drvar Milan Kunić rekao je, obraćajući se građanima ispred zgrade općine, da je vanredna sjednica Vijeća zakazana za ponedjeljak, 6. srpnja.

Okupljeni građani su jednoglasno rekli da se, ukoliko tekstilni otpad ne bude odvezen iz Drvara u datom roku, večeras ponovo okupljaju.

Uvoznik reciklažnog materijala je poduzeće “Krom reciklaža”, registrirano u Drvaru. Vlasnik Rodoljub Dinić rekao je Srni da je sve rađeno prema propisima, i da je otpad deponiran u halama koje je poduzeće iznajmilo.

On tvrdi da je riječ o bezopasnom otpadu.

“Sve do sada je rađeno po zakonima, istina će izaći na svjetlo dana. Ako je u skladu sa dozvolama koje smo mi dobili od vaše države mi ćemo reagirati i tražiti pravdu pravosudnim putem, tužbama. Ako nije u skladu, odnosno opasan je, onda će vaša država prema nama vjerovatno tražiti pravdu”, rekao je Dinić, koji je za Srnu poslao dozvole koje su mu izdate od institucija BiH.

Stotinjak građana Drvara blokiralo je juče putni pravac prema Bosanskom Grahovu zbog otpada smještenog u krugu nekadašnje firme “Grmeč”, tvrdeći da je tekstilni otpad istovaren i ispred nekadašnje firme “Unis”.

Stanovnici Bosanskog Grahova blokirali su ranije putne pravce prema Drvaru, Livnu i graničnom prelazu Strmica ka Hrvatskoj kao znak protesta što je u centar grada istovaren reciklažni otpad iz Italije.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com