Federalno ministarstvo okoliša i turizma obratilo se županijskom tužilaštvu HBŽ kako bi ispitalo okolnosti registracije kompanije Krom reciklaža d.o.o. Drvar, koja je uvezla određene količine otpada u BiH i skladištila ga u općinama Drvar i Bosansko Grahovo.

 

Federalni urbanističko-ekološki inspektorat je, po nalogu resornog ministarstva, obavio inspekcijski nadzor i ustanovio da otpad nije skladišten na okolinski prihvatljiv način, te da se njime upravlja bez nadzora.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je, na osnovu izvršenog inspekcijskog nadzora i utvrđenog stvarnog stanja, poništilo dozvolu za uvoz neopasnog otpada firmi Krom reciklaža d.o.o. Drvar i naložilo njegov povrat u Republiku Italiju. S tim u vezi, ovo ministarstvo je kontaktiralo i nadležno ministarstvo u Italiji s ciljem povrata otpada kojeg je uvela ova kompanija u zemlju porijekla.

- Ovaj korak uslijedio je nakon što firma Krom reciklaža d.o.o. Drvar nije ispoštovala sve procedure koje su joj naložene. Potpuno mi je jasno da su građani uznemireni. Pozivam ih na smirenost i strpljenje, jer je potrebno izvjesno vrijeme da budu završene sve procedure kako bi kompanije vratile otpad u Italiju. Neopasni otpad je sirovina za proizvodnju. Činjenica je da je umjesto tekstilnog otpada bilo drvo, pijesak ili neki drugi materijal, to ne bi izazvalo ovoliku uznemirenost i zainteresiranost javnosti.

Ovo je prvi slučaj u Federaciji BiH da naše institucije poduzimaju aktivnosti da uvezeni otpad vrate u zemlju porijekla. Ranije smo imali nekoliko slučajeva da bh. firme izvezu otpad u europske zemlje i da su ga usljed određene neregularnosti vraćali u BiH. I tada su ministarstva bila uključena u postupak dobivanja dozvola za povrat u zemlju porijekla.

Još jednom napominjem da se tokovi otpada prate po Bazelskoj konvenciji, što je i sada slučaj, pa molim građane da ne strahuju, jer će otpad biti vraćen u Italiju - istakla je federalna minisitrica okoliša i turizma Edita Đapo, priopćeno je iz ovog ministarstva. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok