Na platou ispred kupreškoga Hrvatskog doma, u parku dr. Franje Tuđmana, danas je postavljen impozantan spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskome ratu, Drugome svjetskom ratu, žrtvama komunističkoga terora kao svima onima koji su kroz povijesti umirali za slobodu hrvatskog naroda Kupreške visoravni.

Na spomeniku su ispisana imena poginulih i nestalih branitelja u Domovinskom ratu te ubijenih i nestalih civilnih žrtava Domovinskog rata.

Skulptura pod nazivom Zahvalnost, visoka je 6 metara. Naime, kameni dio spomenika, koji je izradila tvrtka Marić iz Stipanića kraj Tomislavgrada, visok je dva metra, a brončani dio skulpture, u visini od 4 metra, uradio je poznati akademski slikar i kipar Anto Mamuša.

Podsjetimo, nositelj ovoga projekta je Udruga poginulih i nestalih branitelja općine Kupres, a kako je već ranije najavljeno, sredstva za izgradnju spomenika i spomen mjesta osigurana su zahvaljujući Hrvatskom narodnom saboru BiH. Javlja Tomislavcity.com.

Nada Bagarić, predstavnica ove Udruge izjavila je da u idućem razdoblju slijedi postavljanje još četiri visoka rasvjetna tijela i uređenje prostora oko spomenika. U izjavi za Tomislavcity dodala je da će svečano otkrivanje skulpture najvjerojatnije biti u kolovozu, oko Velike Gospe kada u Kupresu boravi najviše domaćih i iseljenih Kuprešana.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok