Unatoč blagom smanjenju krivolova unutar naše županije, on je na ovom prostoru i dalje prisutan posebno u večernjim i jutarnjim satima, stoga Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije obavještava sve korisnike lovišta da povećaju kontrolu lovočuvarske službe i da obrate dodatnu pozornost o svim obvezama sukladno Zakonu o lovstvu FBiH a ponajviše u svezi:

– izdavanja  dnevnih dozvola, lovnih karta,

– izdavanja popratnica za odstrel divljači,

– vođenja evidencije pasa s položenim ispitom prirođenih osobina (IPO),

– vršenja lova sa lovačkim psima s položenim ispitom prirođenih osobina (IPO),

– zabrane vršenje lova pomoću noćnih i termalnih uređaja.

Ujedno napominjemo da svi savjesni lovci i ljubitelji prirode obrate pozornost na gore navedenu problematiku i da sve nepravilnosti u radu korisnika lovišta i drugih sudionika u lovu, prijave Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ, Upravi za inspekcijske poslove HBŽ i Ministarstvu unutarnjih poslova HBŽ kako bi se počinitelji prekršaja sankcionirali a tako i smanjio krivolov u našim lovištima.

Za navedenu problematiku najviše očekujemo pomoć od MUP-a Hercegbosanske županije i Granične policije (u pograničnim zonama) čiji bi djelatnici trebali redovitom kontrolom obratiti pozornost posebno na posjedovanje dnevnih dozvola za lov, popratnu dokumentaciju za odstrel i prijevoz divljači a tako i oružane listove vlasnika oružja što je osnovna dokumentacija koja se mora posjedovati u prometu i tijekom vršenja lova.

Kontrolu bi bilo potrebno redovito obavljati na putim pravcima Livno – Glamoč (mjesto Korićina, Skucani), Livno – Bosansko Grahovo (mjesta Čelebić – Crni lug – Luke), Livno – Vaganj (mjesto Prolog-Ćaić), Bosansko Grahovo – Drvar (mjesto Resanovci) i Tomislavgrad – Livno  gdje je najlakše izvršiti provjeru svih sudionika lova.

Osim MUP-a HBŽ također se mole djelatnici Uprave za šumarstvo HBŽ u svim općinama da obrate pozornost na krivolov i terenski dio vezan za rad korisnika lovišta, čuvanje lovišta, aktivnost lovočuvarske službe, a tako i posjedovanje sve gore navedene dokumentacije njihovih sudionika tokom kretanja unutar lovišta HBŽ posebno u području sela Popovići, Preodac, Rore, Čelebića, Tičeva, Resanovaca i drugih sličnih lokacija.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com