Tekstilni otpad koji je poduzeće ”Krom reciklaža” Drvar deponiralo na području Drvara, Bihaća i okoline Sarajeva bit će vraćen u Italiju, odakle je i uvezen, rekla je ministrica ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo.

”Obratili smo se resornom ministarstvu u Italiju i dok dobijemo dozvolu od njih da se vrati otpad, bit će naloženo poduzeću ‘Krom reciklaža’ da vrati sve u Italiju. Ukoliko on ne bude htio, onda će to morati uraditi talijanska kompanija”, pojasnila je Đapo, prenosi Srna.

Ona je rekla da je Ministarstvo ekologije i turizma FBiH poništilo uvoznu dozvolu poduzeću ”Krom reciklaža” iz Drvara, te da je angažirana Federalna uprava za inspekcijske poslove da pronađe sve lokacije na koje je otpad deponiran.

”Prema saznanjima, osim u Drvar, jedan kamion je otišao za Bihać, a drugi je ovdje negdje oko Sarajeva istovaren. Kako sam obaviještena grešku je napravio županijski inspektor jer nije dozvolio da otpad bude odložen tamo gdje je trebao biti, pa su samim tim i špediteri i poduzeće ‘Krom reciklaža’ napravili prekršaj”, istaknula je Đapo.

Općinsko vijeće Drvara donijelo je, na sjednici 6. srpnja, zaključke da hitno bude izmješten otpad dovezen iz Italije u ovu lokalnu zajednicu, te da se Agencija za istrage i zaštitu BiH uključi u istragu u vezi sa cjelokupnim procesom u vezi sa dopremanjem otpada.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com