U HB županiji prema informacijama Ministarstva gospodarstva HBŽ i Zavoda za zapošljavanje HBŽ za mjesece ožujak, travanj i svibanj bez posla je ostalo ukupno 669 radnika/ca, a pravo na novčanu naknadu u navedenom razdoblju ostvarile su 1.256 osobe.

U popunjenim rubrikama za mjesece ožujak, travanj i svibanj, naveden je ukupan broj osoba koje su se prijavile na Zavod, te ukupan broj osoba koje su ostvarile pravo na novčanu naknadu.

Što se tiče oblasti koje su najviše pogođene COVID-om radi se o ugostiteljstvu i turizmu, te o kladionicama.

Navode iz Centra za građansku suradnju Livno u istraživanju posljedica COVID-a po sindikate i radnike 2020. u HB županiji.

Članovi sindikata djelatnika MUP-a u HBŽ su se u navedena tri mjeseca susreli sa prvenstveno nedostatkom zaštitne opreme (maske, rukavice, sredstva za dezinfekciju ruku i prostorija). Spomenuti problem je riješen na način da su se sindikalni povjerenici angažirali u pronalasku donatora zaštitne opreme, te smo na taj način uspjeli prebroditi navedeni period po pitanju zaštitne opreme.

Vlada HBŽ je kao mjere za ublažavanje posljedica COVID-a donijela određene mjere u smislu oslobađanja pojedinih nameta za gospodarstvenike, a također, u suradnji sa EU raspisala natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima.

Ministarstvo gospodarstva je donijelo konkretan program pomoći gospodarstvu HBŽ, međutim Vlada HBŽ ga sa današnjim danom nije usvojila tako da je isti na čekanju. Još jedan vid pomoći gospodarstvu HBŽ je projekt koji je dogovren u suradnji sa Slovenijom, ali ni ovaj projekt nije potpisan i odobren od strane Vlade, tako da je odluka o implementaciji još na čekanju.

Ostale mjere su donošene na općinskom nivou i zavisile su od ekonomske razvijenosti svake općine pojedinačno, a ogledale su se u direktnoj novčanoj pomoći privrednim subjektima na njihovom području. Od svih općina, sa današnjim danom konkretnu pomoć su dale općine Livno i Tomislavgrad, dok je Drvar u procesu odabira korisnika pomoći.

Dosadašnje mjere su se pokazale kao nedovoljne, a iz gore navedenog se da primjetiti da je veliki problem u ublažavanju posljedica COVID-a neažurnost vlasti (najvjerojatniji razlog za to je neformiranje Vlade HBŽ, te politička previranja između predstavnika stranaka koje čine postojeću Vladu u tehničkom mandatu).

Preporuke za SINDIKAT: Aktivnije se uključiti u proces donošenja mjera za ublažavanje posljedica COVID-a, sa posebnim osvrtom na zaštitu prava radnika.

Preporuke za RADNIKE: Uključivanje u rad sindikata, te formiranje sindikata u poduzećima u kojima ne postoji sindikalno organiziranje.

Preporuke za VLAST: Poduzeti sve neophodne mjere kako bi se spriječila zloupotreba postojećeg stanja u smislu javnih nabavki, odnosno uvesti nultu toleranciju na koruptivne radnje. Zatim napraviti program ušteda na onim stavkama proračuna koje nisu bitne, dok se u javnu potrošnju ne bi smjelo dirati (smanjenje plaća).

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com