Federalna ministrica okoliša i turizma, Edita Đapo održala je jučer sastanak s načelnicima općina Grahovo i Drvar, te ostalim nadležnima oko spornog otpada iz Italije koji je uvezla kompanija "Krom reciklaža" d.o.o. Drvar i skladištila ga u općinama Drvar i Bosansko Grahovo, a koji je izazvao negodovanje građana koji su zatražili njegovo izmještanje.

Izvršena analiza

Ministrica Đapo je istakla da otpad nije propisno odložen, nego je istovaren na lokaciji Drvara, Bosanskog Grahova, Bihaća i Kiseljaka.

- Federalna uprava za inspekcijske poslove je izvršila analize i ustanovila da se radi o neopasnom otpadu, mi smo predložili da u toku sljedećeg tjedna urgiramo Ministarstvu okoliša Italije da se dobije dozvola za povrat otpada, a ukoliko se to ne desi onda bismo investitora koji je uvezao naložili da se on riješi otpada, te bismo u roku sedam dana trebali pronaći rješenje - kazala je Đapo.

Apel nadležnima

Načelnik općine Bosansko Grahovo Milorad Gligić je još jednom pozvao sve nadležne da se uključe u rješavanje ovog važnog problema.

Načelnica općine Drvar Dušica Runić je naglasila da se tokom sastanka pronalazilo legalno rješenje za ilegalan otpad.

- Apelujem na sve nadležne kako kantonalne tako i federalne službe da nam pomognu kako bismo izmjestili otpad, da u konačnici dobijemo prave krivce za ovako tretiranje otpada - istakla je Runić.

Mirko Blagojević je ispred građana Bosanskog Grahova naglasio kako je ministrica dala obećanje da će otpad biti uklonjen te ukoliko se to ne desi građani će biti primorani na radikalnije mjere.

- Svi znamo da je to nelegalno ali kako je došlo na našu općinu neko mora da zna - kazao je Blagojević.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok