Nedavno je Telegram.hr pisao kako je po tjeralici Interpola Zagreb na ulasku u Hrvatsku iz BiH uhićen Drago Tadić.

Riječ je o osječkom poduzetniku pravomoćno osuđenom na godinu i devet mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u pokušaju podmićivanja sudaca Vrhovnog suda RH koji su odlučivali u slučaju Branimira Glavaša. Tadić je upravo zbog te kazne pobjegao u BiH.

Za njim je na snazi bila tjeralica, no u međuvremenu je Tadić, kako je Telegram doznao, ovu kaznu u Bosni odslužio. Prema informacijama koje smo ih dobili s Općinskog suda u Livnu izvukao se bez i jednog dana provedenog u zatvoru. Iskoristio je mogućnost iz bosansko-hercegovačkog zakona da kaznu otkupi. Piše Telegram.hr.

Bijeg iz Hrvatske zbog zatvora

Tadić je utekao iz Hrvatske kada mu Županijski sud u Osijeku više nije želio odgađati odlazak na odsluženje kazne. U par navrata uspio je to prolongirati, pravdajući se lošim zdravstvenim stanjem. Kada sud to više nije uvažavao, već ga je tražio da se javi u zatvor krajem rujna 2018., Tadić je zbrisao u BiH, čije državljanstvo također ima. Poručio je osječkom sudu da će kaznu odslužiti tamo.

I doista, preko Općinskog suda u Livnu uputio je zahtjev za preuzimanje izvršenja kazne. Tako je presuda od godinu i devet mjeseci i formalno preuzeta iz Hrvatske. Međutim, Tadić na nju ulaže žalbu. Traži da mu se kazna još ublaži. Ovdje valja podsjetiti da je prva pravomoćna presuda Tadiću bila dvije godine zatvora.

Kazna mu je još malo ublažena

Županijski sud u Livnu žalbu za ublažavanje kazne prihvaća. Umanjuje ju za punih devet mjeseci – na godinu dana. Nakon toga, Tadić traži da se ta kazna zamjeni novčanom kaznom. To je mogućnost koja postoji u bosansko-hercegovačkom pravosuđu za kazne do godinu dana zatvora. I taj Tadićev zahtjev je prihvaćen te mu je kazna zamijenjena s 36.500 konvertibilnih maraka, odnosno 100 maraka za svaki dan zatvora. Sud je za Telegram potvrdio da je Tadić tu kaznu, koja preračunata iznosi 140.274 kune, i platio.

Drugim riječima, Drago Tadić u BiH je uspio izbjeći zatvor iako je u Hrvatskoj pravomoćno utvrđeno da je sudjelovao u pokušaju podmićivanja sudaca Vrhovnog suda RH.

Hrvatska je jako nezadovoljna time

Kako nam je potvrdio glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku sudac Miroslav Rožac protiv Tadića je u Hrvatskoj i službeno obustavljeno izvršenje te kazne. “Nakon što smo preko Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske dobili informacije sa suda u BiH da je kazna u cijelosti izvršena sudac izvršenja je donio rješenje o obustavi. Ono je postalo pravomoćno 5. svibnja ove godine”, objasnio je sudac Rožac.

To znači da je u aferi pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda RH i Drago Tadić sada odslužio kaznu što je mjesecima u Hrvatskoj izbjegavao. Neslužbeno doznajemo da su u Ministarstvu pravosuđa RH, kada je stigla obavijest i BiH prema kojoj je Tadić samo platio novčani iznos umjesto da odsluži zatvorske dane bili iznimno nezadovoljni. No, Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima propisuje da ‘pravo države presuđenja na izvršenje kazne’, što je u Tadićevom slučaju Hrvatska, prestaje nakon što osuđena osoba izdrži kaznu u ‘državi izvršenja’, što je ovdje bila BiH.

Za što je Tadić točno osuđen?

Prema presudi Županijskog suda u Zagrebu Tadić je 2010. povezao Ivana Drmića, Sanju Marketić, Srećka Jurišića i svoju suprugu Božicu Tadić Čavar u kriminalnu grupu kojoj je cilj bio utjecati na ishod žalbenog postupka, u odnosu na tada nepravomoćno, na deset godina, osuđenog Branimira Glavaša. To su planirali i pokušali napraviti na dva načina, podmićivanjem osoba koje su mogle utjecati na članove sudskog vijeća u predmetu Glavaš te suca evidentičara, ali i izravnim podmićivanjem sudaca Vrhovnog suda.

Iako je kaznu odslužio gospodin Tadić još uvijek se nalazi na Interpolovoj tjeralici. Naime, sada ga se traži zbog postupka na Županijskom sudu u Osijeku gdje mu se sudi za optužba da je Osijek-Koteks, kojemu je bio na čelu, oštetio za 15,7 milijuna kuna, u poslu oko kamenoloma za koji je plaćao previsoku koncesiju. Odluku o izručenju Hrvatskoj čekat će na slobodi. Navodi Telegram.hr.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok