Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ, Ivica Brešić 24. srpnja 2020. godine potpisao je ugovor s predstavnicima lovačkih udruga na području Hercegbosanske županije za desetogodišnji zakup sportskogospodarskih lovišta Osječenica - Jadovnik, Ždralovac – Nuglašica, Orlov kuk, Kamešnica – Grabovica, Kovač- Ljubuša.

Jedna od tema ovog sastanka bila je i tekuća problematika gospodarenja lovištem s kojom se susreću naše lovačke udruge već dugi niz godina, a posebno u ovoj godini kada im je prihod od stranih lovaca znatno umanjen. Na zahtjev koordinacijskog tijela - županijskog vijeća za lovstvo HBŽ i predstavnika lovačkih udruga, resorno Ministarstvo će zatražiti od Vlade HBŽ da sve korisnike sportskogospodarskih lovišta oslobodi plaćanja zakupnine za lovnu 2020./2021. godinu, zbog nastale situacije s Covid-19 kako bi se lakše zadržala radna mjesta lovočuvara koji su stalno zaposleni u lovištu.

Osim toga korisnicima lovišta HBŽ nisu isplaćena sredstva u vrijednosti 50% lovnogospodarske osnove što je bila obaveza ove Vlade pa bi oslobađanje zakupnine za ovu godinu bio jedan od načina refundiranja troškova izrade LGO.

Lovačke udruge na području HBŽ trenutno zapošljavaju 11 lovočuvara dok korisnici gospodarskih lovišta u kraćem razdoblju imaju obvezu zaposliti minimalno po jednog lovočuvara što bi trebalo znatno utjecati očuvanju brojnog stanja divljači u lovištu.

Vrijednost sklopljenih ugovora između MPVŠ HBŽ i korisnika športsko-gospodarskih lovišta iznosi 37.770,00 KM što je za naše lovačke udruge znatan iznos koji bi se mogao upotrijebiti u svrhu prehrane divljači ili nekog drugog ulaganja u lovište.

Navode iz Vlade HB županije

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com