U Drvar je iz Italije uvezeno 14 tona tekstilnog otpada koji je legalno uvezen jer je firma imala potrebne dozvole, ali nelegalno deponiran u Bosni i Hercegovini, rekao je glavni ekološko-urbanistički inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ejub Salkić za N1.

Dodao je kako je analizom utvrđeno da nije riječ o opasnom ili medicinskom otpadu.

“Otpad nije završio tamo je gdje je trebao, u odobrenju za upravljanje otpadom navodi se Industrijska zona Pasjak, ali zbog problema taj otpad nije tu završio i on je za nas nelegalan. Deponiran je gdje nije trebao u više općina i županija. Izašli smo na teren, sačinili zapisnike i uzeli uzorke materijala. Deponiran je u Drvaru, Bosanskom Grahovu, na dva lokaliteta u Bihaću, a pet kamiona je otišlo u Kiseljak i Busovaču”, rekao je Salkić u Danu uživo.

Istaknuo je kako su uzorci pokazali da je riječ o kategoriziranom tekstilnom otpadu i da nije riječ o medicinskom niti opasnom materijalu. Prema njihovim podacima, došao je iz tvornice tekstila s područja sjeverne Italije.

Pokrenute su aktivnosti da Italija i firme koje su ga prevezle preuzmu nazad taj otpad, a Tužiteljstvo je pokrenulo postupak.

Prema Salkićevim riječima, ukoliko se Tužiteljstvo izjasni da nema osnova za rad na tom slučaju, firma koja je uvezla otpad bit će prekršajno kažnjena.

“Naređeno im je da u roku od 30 dana prikupe sav otpad i zbrinu na jednom lokalitetu, ako ne mogu neka im pomognu izvoznici i talijanska vlada. Ako ne onda ćemo o trošku investitora zbrinuti otpad”, rekao je Salkić.

Trenutno otpad na svim lokacijama čuva policija i on je ograđen. Dodao je kako otpad jeste iz regije u kojoj je bilo najviše korona virusa, ali da on nema veze s tim te da je kategoriziran u skladu sa zakonom, piše N1.