Papa Franjo imenovao je nove članove Vijeća za ekonomiju Svete Stolice, među kojima i Mariju Kolak, Hrvaticu podrijetlom iz Bosne i Hercegovine koja živi u Njemačkoj.

Zavidna karijera

Marija Kolak rođena je u Đakovu 1970., a podrijetlom je iz župe Vinica u općini Tomislavgrad. Imala je istaknutu karijeru u Berliner Volksbanku, u kojem je obnašala razne dužnosti. Pohađala je, među ostalim, Harvard Busines School u Bostonu u SAD-u. Njezine trenutačne obveze kao predsjednice su da upravlja smjerom Volksbanka, a odgovorna je za sve bankarske institucije od “Husuma do Bodenskog jezera s više od 150.000 zaposlenih”, kako piše Süddeutsche Zeitung. Udana je i majka troje djece. Cijeli život bavi se različitim aktivnostima Hrvatske katoličke misije u Berlinu. Njezin otac Ante Đikić je iz Zaljuti, a majka Ana Perković iz Mijakova Polja. Dugo su živjeli u Berlinu, a Ante je potom došao u Zagreb i imao restorane “Stara zvona” i “Berlin”. Suprug Marije Kolak je Mirko Kolak iz Roškog Polja. Piše Večernji list BiH.

O svome imenovanju na tako važno mjesto kaže da je počašćena: “Kardinal Marx, nadbiskup u Münchenu i Freisingu, koji predsjeda ekonomskim Vijećem Svete Stolice, predložio me i Sveti Otac me imenovao, što mi je izuzetna čast te sam sa zadovoljstvom i zahvalnošću prihvatila pruženu mogućnost da sa svojim financijskim i bankarskim znanjem budem pri ruci i od koristi. Radosna sam što mogu svoje ekonomsko i bankarsko znanje unijeti u rad Vijeća. Vjerujem da ću svojim radom pomoći ugledu i općem dobru Crkve”, kazala je za portal Zavičajnog društva Zavelim. Marija Kolak uvijek je održavala čvrste obiteljske i rodbinske veze i nikad nije zaboravila odakle je potekla. I danas samo biranim riječima govori o zavičaju svojih roditelja.

Obitelj - ključ uspjeha

“Već kao dijete voljela sam provesti školske praznike kod svoje rodbine u našem zavičaju, a tako i sada u Roškom Polju odakle mi je suprug. Volim taj kraj, tu se čovjek može opustiti. Posebno mi je drago biti tu u vrijeme dok se održava prekrasna manifestacija ‘Roško kulturno ljeto’, koja je, nažalost, ove godine otkazana zbog korone. Taj termin svake godine, kao i svetkovina Ivandana, upisana je u naš obiteljski kalendar za posjet zavičaju”, govori Marija i dodaje da je za nju obitelj ključ uspjeha.

“Moja cijela obitelj uvijek je uz mene i pomažu mi. Iz dana u dan nastojim se usredotočiti na to koje su aktivnosti vrlo važne, koje su manje bitne, a koje mogu pričekati. Bez pomoći drugih se ne može. Također, lijepo je da su moja djeca imala mogućnost osjetiti baku i djeda s jedne i s druge strane. Potrebno je i dalje raditi na ideji međugeneracijske suradnje. Možemo pomoći starijima, a stariji mogu puno pomoći nama mlađima koji smo sada u fazi stvaranja. Stoga moja preporuka svim mladim ženama, osobito onima koje su majke, a koje žele uz obiteljski poziv razvijati i svoju karijeru, da im na prvom mjestu uvijek treba biti obitelj, a tek onda sve ostalo, koje dolazi. U obitelji uvijek crpim snagu i ljubav te onda to prenosim u svoj posao”, poručuje Kolak.

Vijeće za ekonomiju, osnovano 2014., zaduženo je za nadzor nad gospodarstvom i ustrojstvom, kao i nad upravnim te financijskim pothvatima pojedinih ureda Rimske kurije.

Zanimljivo je da je prije Marije Kolak još jedan Duvnjak bio na dužnosti u Vatikanu. Naime, od 2012. do 2016. Ivan Šarić, podrijetlom iz Tomislavgrada, bio je pripadnik Švicarske garde, postrojbe osobnih Papinih čuvara, piše Večernji list.

Bio je jedan od trojice Hrvata u povijesti Papinske garde. U Gardi je napredovao do čina razvodnika, a iako više nije pripadnik ove postrojbe, obećanje da je za Papu spreman položiti život vrijedi do kraja njegova života, a ne do kraja mandata.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok