Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Hercegbosanskoj županiji danas je u zgradi Vlade održana konferencija za medije Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije.

Predsjednica Kriznog stožera i ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi Hercegbosanske županije, Vasilija Broćeta istaknula je kako se na području naše županije u posljednjih deset dana kontinuirano povećava broj oboljelih od koronavirusa.

Također, kazala je kako je u Hercegbosanskoj županiji trenutno na COVID-19 pozitivno 84 osobe, od kojih 38 u Livnu, 25 u Drvaru i 20 u Tomislavgradu.

Od početka pandemije u Hercegbosanskoj županiji testirano je ukupno 1474 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 151 osoba. S današnjim danom izliječeno je 62 osoba, a 5 osoba je preminulo. Prema starosnoj strukturi najveći postotak zaraženih osoba je od 20-44 godine (43,45 %), od 55-64 godine (18,62 %), od 45-54 godine 15,86 %), od 65-74 godine (11,03 %), a manji broj oboljelih pripada starijoj, odnosno mlađoj populaciji. Trenutno su hospitalizirane dvije osobe u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru. Broj zaraženih u zdravstvenim ustanovama trenutno je 6 od kojih su 4 liječnika, dvije medicinske sestre i jedan vozač, a u izolaciji je 10 zdravstvenih djelatnika.

Ministrica Broćeta je na konferenciji apelirala na građane da se pridržavaju preporuka i naredbi izdati od strane Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, te pozvala sve građene Hercegbosanske županije na odgovorno ponašanje jer je to jedini način da se suzbije daljnje širenje koronavirusa. Dodala je kako je za 7. rujna najavljen početak školske godine, te kako će, ako se nastavi tendencija rasta broja zaraženih, njen početak biti upitan.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo, Dijana Mamići govorila je detaljnije o epidemiološkoj situaciji. Kazala je kako se iz dana u dan povećava broj zaraženih, te se zbog toga testiranje provode svakodnevno. „Već dugo vremena nema niti jedan dan da nemamo pozitivnih slučajeva. Naglašavam da za područje grada Livna i drugih općina, a ponajviše iz Livna, rezultati testiranja još nisu pristigli i vjerojatno će biti kasno večeras ili rano ujutro. Tu očekujemo veći broj zaraženih jer su testirane osobe već razvile kliničku sliku ili su bile u bližem kontaktu s već zaraženim osobama.“, istaknula je direktorica Zavoda za javno zdravstvo.

Konferenciju za medije možete u cijelosti pogledatii ovdje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok