U spomen na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća u subotu, 5. rujna 2020. u 11 sati, slavit će se sveta misa kod  Husine jame.

Ovogodišnje sjećanje na žrtve rata i poraća Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske prepustilo je župi sv. Ante iz Čuklića, zbog epidemiološke situacije.

Granični prijelaz na Bilom Brigu bit će otvoren od 9 do 19 sati, a preko granice će se moći prijeći samo sa osobnom iskaznicom.

Husina jama nalazi se uz staru cestu između Sinja i Livna na predjelu zvanom Vaganj. Prema dosadašnjim saznanjima u nju je od listopada 1944. godine do završetka Drugog svjetskog rata ubačeno između 1500 i 2000 nedužnih Hrvata s područija cetinskog i livanjskog kraja.

Godine 1968. jama je bila duboka 170 metara, da bi deset godina kasnije njezina dubina bila samo 50 metara. Jugokomunističke vlasti zatrpavale su je, naime, raznoraznim otpadom kako bi prikrile stravičan ratni zločin koji je ondje počinjen.

Obilježavanje spomenutih događaja započelo je 1999. godine.

Skoro 50 godina bilo je zabranjeno spominjati imena žrtava, kao i doći pokraj Husine jame, gdje je bila postavljena ploča s upozorenjem "zabranjeno zaustavljanje i snimanje".

Za ovaj zločin još nikada nitko nije odgovarao!

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok