Grad Livno u sutra (ponedjeljak, 28. rujna) proslavlja 1128. obljetnicu prvog spominjanja u jednom pisanom dokumentu.

Najstariji pisani dokument u kojem se spominje Livno je "Povelja" hrvatskog kneza Mutimira od 28. rujna 892. godine kojom se crkva sv. Jurja daruje splitskom nadbiskupu Petru II., u kojoj se među potpisnicima u listi svjedoka na drugom mjestu nalazi i livanjski župan Želimir. Ovaj datum danas se obilježava kao Dan grada. Bizantski car Konstantin Porfirogenit spominje Livno 949. godine u svom djelu "De Administrando Imperio". Toma Arhiđakon u kronici Historia Salonitana spominje Livno u sastavu Humske zemlje, "Chlebnam Chulmiae Ducatum".

Grad Livno središnji je dio HBŽ-a, a kontinuitet življenja na ovom prostoru može se pratiti do unatrag 4000 godina, kažu povjesničari, a mi dodajemo da se malo koji grad u BiH može pohvaliti tako bogatom poviješću. O tome svjedoče brojna arheološka nalazišta, stare rimske ceste, starokršćanske bazilike, stećci, ilirske gradine. Navodi Večernji list BiH.

Dan grada prethodnih godina obilježavao se uz cijeli niz kulturnih i sportskih zbivanja. Ove godine zbog korona vremena nema ni svečane sjednice Gradskoga vijeća, niti uobičajenih kulturnih i sportski manifestacija, poput ulične utrke učenika osnovnih i srednjih škola. Tog šušura i mladosti koja preplavi ulice, na žalost, neće biti. Ali bit će tradicionalne Budnice koju izvodi Gradska limena glazba HKUD „Dinara“ u 7 sati, misno slavlje bit će upriličeno u 10 sati u župnoj crkvi Svih svetih, a u 10:45 polaganje vijenaca na Spomenik poginulima za slobodu hrvatskog naroda. Proslava rođendana Grada Livna bit će obilježena i neradnim danom.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com