Titova pećina u Drvaru je ponovo otvorena za strane i domaće turiste nakon što je završena prva faza njene rekonstrukcije.

“Postavljene su zaštitne mreže i željezna konstrukcija iznad baraka u pećini da bi se osigurala lokacija od potencijalnih odrona. Izvršena je i rekonstrukcija krovova, pa je Titova pećina od danas otvorena za turiste”, izjavila je medijima načelnica Općine Drvar Dušica Runić.

Sredstva za završetak ove faze uređenja 2019. godine osigurana su zahvaljujući Ministarstvu ekologije i turizma i Ministarstvu kulture i sporta Federacije BiH u iznosu od 54.000 KM.

“U narednom periodu bit će potrebno opremiti unutrašnjost baraka, izvršiti elektrifikaciju, postaviti rasvjetna tijela i konstantno raditi na unapređenju ovog turističkog potencijala naše općine”, kaže Runić.

Suzana Jović, direktorica Javne ustanove Centar za kulturu i sport iz Drvara u sklopu kojeg se nalazi i Spomen-kompleks “25. maj”, rekla je da je Titova pećina sinonim za Drvar.

“Sada spremno dočekujemo turiste kako iz zemlje tako i iz regiona. Svi su dobrodošli u Drvar – grad antifašizma i heroja”, rekla je Jovićeva za Srnu.

Titova pećina bila je zatvorena od prošle godine kada je odron usljed kiša uništio barake na ulazu u pećinu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok