Centri Civilnih Inicijativa (CCI) su jučer u Livnu putem održanog uličnog štanda predstavili istraživanje o "Zadovoljstvu građana kvalitetom života u Gradu Livnu“ koje je urađeno tijekom 2020. godine u okviru projekta „Veća odgovornost lokalne vlasti za kvalitetu života građana/ki”.

Ulični štand je imao za cilj kroz direktnu komunikaciju sa građanima predstaviti rezultate istraživanja o kvaliteti života koje su Centri Civilnih Inicijativa po europskoj metodologiji sproveli u tekućoj godini.

„Provođenjem studije o kvaliteti života građana dat je presjek trenutne situacije u okviru različitih oblasti života kao i načinu na koji se ljudi ophode prema istima. Ovakav pristup omogućava značajan doprinos društvenoj politici, identificirajući potrebe i manjkavosti brojnih područja kvalitete života, i otkrivajući u kom pravcu treba da bude usmjeren rad lokalnih institucija vlasti.“- izjavio je Zoran Pajčin, ispred CCI-a.

Provedeno istraživanje je pokazalo kako najveći utjecaj na objektivnu kvalitetu života koji za Grad Livno iznosi 6,8 od maskimalnih 10, imaju: infrastruktura, lokalna uprava, aktivnosti lokalne uprave na zaštiti životne sredine, kultura, šport i tehnologija.
Među dominantnim indikatorima, najlošije su ocjenjeni lokalna uprava sa 4,2, gdje je promatrana kvaliteta usluga općinskih funkcija, postojanje neformalnih oblika plaćanja, te osigurava li  lokalna uprava u dovoljnoj mjeri temeljne potrebe i prava građana. Zatim aktivnost lokalne uprave na zaštiti životne sredine sa 4,9 i kultura sa 5,3 i tu je promatrano zadovoljstvo sa ponuđenim kulturnim sadržajem i posjete institucijama kulture. To su jedine obasti čije se vrijednosti indeksa kreću oko 5, od maksimalnih 10.

S druge strane, indeks sreće i indeks zadovoljstva vlastitim životom, one oblasti na koje građani najviše sami utječu ocjenjeni su sa visokih 8,5 odnosno 7,6.

Dodatno, prema mišljenju građana, najvažnija tri pitanja kojima bi grad Livno trebalo da dâ prioritet su: poticaj gospodarskog razvoja, zdravstvena zaštita i obrazovanje.

Nalazi provedenog istraživanja biće predstavljeni i putem „Foruma kandidata“, na kojem se očekuje učešće svih kandidata za gradonačelnika Livna, nakon čega će kandidatati imati prigodu da odgovore kako bi unaprijedili stanje u oblastima koje su kroz navedeno istraživanje, ali i od strane građana identificirane kao prioritetne.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com